Jan Kohout na tiskové konferenci po jednání s nejvyššími představiteli Ázerbájdžánu (14. května 2010)

Jan Kohout na tiskové konferenci po jednání s nejvyššími představiteli Ázerbájdžánu (14. května 2010) | foto: Adam Hájek, iDNES.cz

Ázerbájdžánského plynu je dost. Jde o to, kudy do Evropy povede

  • 26
Baku (od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Ázerbajdžán má dvakrát více plynu, než se odhadovalo. A chce ho dodávat do Evropy, prohlásil ministr zahraničí Jan Kohout během návštěvy Baku, při níž otevřel nové české velvyslanectví v zemi. Jenže Evropa v poslední době působí na kavkazskou zemi nerozhodně a stavba plynovodu Nabucco zbytečně vázne.

Ve chvíli, kdy Česká republika uzavírá kvůli krizi své zastupitelské úřady, mohlo by se zdát otevření vyslanectví v ázerbájdžánském Baku překvapivé. Ovšem pouze na první pohled.

Stát na pobřeží Kaspického moře totiž leží na rozsáhlých ložiscích ropy a zemního plynu, kterým by byl schopen naplnit plánovaný plynovod Nabucco. Primárním účelem vyslanectví tudíž bude reprezentace českých zájmů na poli energetiky.

PLynovody

Plynovod Nabucco má být dlouhý 3300 kilometrů a měl by vést od ložisek kolem Kaspického moře přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko a přepravovat až 31 miliard krychlových metrů plynu.

Plynovod South Stream plánuje vybudovat ruský monopolní vývozce plynu Gazprom z přístavu Novorossijsk. Má vést pod Černým mořem na bulharské pobřeží a odtud na západ Evropy.

Zdroj: ČTK

Hlavním cílem plánovaného plynovodu Nabucco je zajistit nezávislost Evropy na ruském plynu, který tvoří třicet procent evropské poptávky po plynu. Nutnost diverzifikovat energetické zdroje ukázala plynová krize v lednu 2009, kdy kvůli sporům Ruska a Ukrajiny plyn do Evropy několik dní neproudil.

Projektu Nabucco konkuruje plánovaný ruský plynovod South Stream, který obejde Ukrajinu a do Evropy povede po dně Černého moře.

Kohout v Baku jednal s předními představiteli Ázerbájdžánu včetně prezidenta Ilhama Alijeva. Výsledky jednání jsou prý uspokojivé

"Ázerbájdžán má zájem dodávat plyn do Evropy, je sám schopen plnit Nabucco ze svých zdrojů a poprvé uvedl konkrétní čísla. Jedná se o dvojnásobek současných odhadů," řekl Kohout po jednání českým novinářům. Začátek realizace projektu byl však už několikrát odložen.

"Ázerbájdžán má dojem, že evropská strana sama neví, kterým směrem se má vydat. Nedivím se tomu, že je trošku zmaten, když vidíme South Streamy, Nord Streamy a další projekty," kritizoval Kohout prodlevy ve výstavbě.

Jan Kohout v jednal v Baku s nejvyššími představiteli Ázerbájdžánu (14. května 2010)Prezident Ázerbájdžánu Illham Alijev při jednání s Janem Kohoutem (14. května 2010)

"Je třeba soustředit se na projekt Nabucco a sehnat nezbytné prostředky, které jsou odhadovány na 8 miliard euro. Tři a půl miliardy je už k dispozici, chýlí se už i k dohodě mezi Tureckem a Ázerbájdžánem o tranzitní poplatky. Nyní jde o to, abychom zareagovali rychle a dobře. Jedná se o politické rozhodnutí, zda Evropa bude mít diverzifikované zdroje." vysvětlil ministr po jednání.

Kromě plynu jsou pro Českou republiku zajímavé i ropné zásoby země na pobřeží Kaspického moře. "Na ázerbájdžánskou ropu jezdí každý čtvrtý český motorista. Máme zájem aby dodávky ropy byly stabilní a Ázerbájdžán je pro nás v tomto ohledu jedním z nejstabilnějších partnerů," řekl v Baku Kohout.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video