Augusto Pinochet na snímku z roku 1983

Augusto Pinochet na snímku z roku 1983 | foto: ČTK

Soud poslal Pinochetovy agenty za mříže, měli zamaskovat zabití stovky lidí

  • 26
Až patnáct let vězení dostalo šest desítek bývalých agentů tajné policie režimu Augusta Pinocheta, kteří se podíleli na takzvané operaci Colombo. Cílem operace bylo falešnými zprávami zamaskovat zabití 119 lidí a přesvědčit veřejné mínění doma i v zahraničí, že tito lidé utekli a zemřeli v cizině „v boji s povstaleckými skupinami“ či „popraveni vlastními soudruhy“.

O trestu, který vynesl chilský nejvyšší soud i informovala o tom tamní média.

Nejvyšší soud zrušil verdikty odvolacího soudu, který část z 59 obžalovaných zprostil viny a ostatním udělil nízké podmíněné tresty. Čtyřem důstojníkům, kteří byli členy vedení Pinochetovy tajné policie DINA, udělil nejvyšší soud 15 let vězení. Všichni čtyři už si odpykávají tresty za další násilnosti a porušování lidských práv. Pět desítek obžalovaných dostalo dnes desetileté tresty vězení. Tento proces se týkal zmizení, respektive zabití 16 lidí.

Takzvaná operace Colombo se odehrála v počátcích Pinochetova režimu, který začal svržením levicového prezidenta Salvadora Allendeho v září 1973. Sto mužů a 19 žen ve věku od 19 do 34 let zatkla tajná policie v roce 1974 a začátkem roku 1975.

Udělali ze mě lidskou pochodeň, vzpomíná oběť Pinochetova režimu

Krátce poté se v domácích médiích a několika denících v Brazílii a Argentině objevily zprávy o úmrtích těchto lidí v cizině. Cílem tehdejších Pinochetových „fake news“ bylo zamaskovat vlastní zločiny, ale také zdiskreditovat levicové strany, jejichž členy byla většina z oněch 119 zmizelých.

Během Pinochetova režimu (1973-1990) bylo zejména v jeho počátcích popraveno či zmizelo více než 3 000 lidí, další tisíce byly mučeny.

Mnozí Chilané nicméně vyzdvihují Pinochetův lví podíl na chilském hospodářském zázraku a oceňují, že vyvedl zemi z hluboké ekonomické krize. Sám Pinochet kdysi zdůvodnil puč, jímž se dostal k moci, tím, že „zachránil zemi před komunismem“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video