Snímek z videozáznamu únosců. Klečící žena je údajně německá archeoložka Susanne Osthoffová.

Snímek z videozáznamu únosců. Klečící žena je údajně německá archeoložka Susanne Osthoffová. - Snímek z videozáznamu únosců. Klečící žena je údajně německá archeoložka Susanne Osthoffová. | foto: ČTK

Archeoložce hrozí smrt, ultimátum únosců vypršelo

  • 46
Ultimátum, které dali iráčtí únosci Němky Susanne Osthoffové, vypršelo. Po Berlínu žádají, aby přestal spolupracovat s iráckou vládou, jinak třiačtyřicetiletou archeoložku a jejího řidiče zabijí. Německý ministr zahraničí Steinmeier přiznal, že se s únosci nepodařilo navázat kontakt.

Ultimátum vypršelo už v pátek. Podle nejnovějších vydání německých časopisů Der Spiegel a Focus únosci na videu oznámili, že Německo má na splnění požadavku tři dny od chvíle, kdy byl záznam poprvé vysílán.

Nahrávku dostala bagdádská odbočka německé televize ARD a odvysílala ji v úterý ve 02:37 SEČ. Ultimátum tedy vypršelo v pátek ve 02:37 SEČ, píšou magazíny.

Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier přitom ve čtvrtek řekl, že od únosců nepřišlo nic, "co by se dalo označit za ultimátum". V neděli přiznal, že se vládě nepodařilo navázat s pachateli přímý ani nepřímý kontakt.

"Připouštím, že bych byl raději, kdybychom dosáhli většího pokroku," poznamenal před zasedáním krizového výboru. Kancléřka Angela Merkelová zdůraznila, že vláda dělá vše, co je v jejích silách, aby výzkumnici a humanitární pracovnici zachránila.

Podle týdeníku Der Spiegel kabinet vkládá naděje do kurdských prostředníků a do sunnitského duchovního Badárího, kteří by mohli únosce kontaktovat. K propuštění Osthoffové vyzval v pátek i irácký radikální šíitský duchovní Muktada Sadr.

Osthoffová, která žije v Iráku deset let a výrazně se angažovala v humanitární pomoci Iráčanům, byla spolu se svým řidičem unesena minulý pátek jako první německá občanka od pádu režimu Saddáma Husajna.

Německo přitom nepodpořilo invazi do Iráku a odmítlo i vyslat vojáky, kteří by cvičili irácké ozbrojené síly v rámci mise NATO. Podílí se jen na výcviku iráckých policistů mimo území Iráku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video