Archeologický nález v centru Mělníka. | foto: Petr Meduna, Archeologický ústav Praha

Archeologové odkryli čtyři tisíce let starou historii Mělníka, podívejte se

  • 2
Archeologický výzkum v Mělníku přinesl vědcům spoustu vzácných nálezů. Jejich objevy dokázaly, že návrší města bylo osídleno už 2 tisíce let před naším letopočtem, v době bronzové. "Dokazuje to, že Mělník byl takzvaným 'výšinným sídlištěm', tedy strategickým místem pro okolí," řekl vedoucí výzkumu Petr Meduna.

Staré úlomky keramiky, které vědci v místě našli, jsou podle Meduny častou záležitostí. Místo jejich nálezu ale už ne.

"Tyto nálezy jsme objevili na návrší, což není příliš běžné. Místo tedy mělo strategickou polohu. Dosud však nemáme doklad o tom, zda se jednalo o hradiště, opevnění z tohoto období jsme zatím neobjevili," dodal Meduna.

Výzkum ale archeologům potvrdil raně středověké slovanské osídlení. "Počátky tohoto osídlení spadají do 8. až 9. století, nepochybně v 9. století byl Mělník poprvé opevněn hradbou a stal se hradištěm. Další nálezy navíc potvrzují, že v blízkosti hradiště měli lidé zemědělské zázemí," upřesnila Jana Maříková-Kubková z pražského Archeologického ústavu.

Do laboratoře, poté do muzea

Nálezy jsou staré asi měsíc. Střepy a úlomky keramiky prošly laboratorním výzkumem, nyní je musí vědci zdokumentovat. Poté se zřejmě dostanou do Regionálního muzea Mělník.

Archeologický výzkum pokračuje od loňského roku společně s rekonstrukcí historického jádra města. Řadu historických předmětů archeologové objevili i během výzkumu v místní části Pšovka.

"Zjistili jsme tam pravěké osídlení, které sahá pravděpodobně do období neolitu. Poté tam mezi 11. a 13. stoletím byla i řemeslnická osada s množstvím pecí," prozradil Meduna. Osada podle něj přestala existovat ve 13. století, kdy na mělnickém návrší vzniklo královské město.

Výzkum na Pšovce končí

Mělník je podle archeologů známý jako bohatá pravěká polykulturní lokalita a významné raně středověké přemyslovské hradiště.

"Jeho archeologický obraz byl ovšem až doposud založen ve velké míře jen na starších nálezech. Větší jistotu měla archeologie pouze v počátcích raně středověkého hradiště, které bylo datováno do 9. století," uvedla Maříková-Kubková.

Od loňského roku se však situace výrazně změnila. "Archeologové tak postupně odkrývají jednotlivé kapitoly mělnických dějin. S nadsázkou můžeme říct, že plošným pokrytím se nyní v Mělníku jedná o největší archeologickou sondu v lokalitě podobného typu za poslední půlstoletí," podotkla archeoložka.

Archeologický výzkum a rekonstrukce centra pokračuje i v příštím roce. Na Pšovce však už výzkum skončí. "Chceme se soustředit na jádro Mělníka. Na Pšovce už zbývá jen nálezy přesně vyhodnotit," dodal Meduna.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video