Anže Logar (23. října 2022)

Anže Logar (23. října 2022) | foto: Profimedia.cz

Prezidentem Slovinska bude zřejmě kandidát opozice nebo prominentní právnička

  • 1
Podle předběžných výsledků vyhrál zřejmě první kolo slovinských prezidentských voleb bývalý ministr zahraničí Anže Logar. Ten má blízko k opoziční Slovinské demokratické straně. Do druhého kola patrně postoupila i nezávislá kandidátka Nataša Pircová Musarová. Kandidát, který měl podporu dvou vládních stran, Milan Brglez skončil třetí.

Po sečtení zhruba 95 procent hlasů má Logar 34 procent hlasů, Pircová Musarová 27 procent preferencí a Brglez 16 procent.

Logar byl dlouholetým politickým souputníkem bývalého premiéra Janeze Janši, do voleb se ale přihlásil jako občanský kandidát. Podle analytiků tak chtěl zmírnit spojení s bývalým premiérem, kterého část Slovinců vnímá velmi kriticky a který prohrál poslední parlamentní volby.

Důvod ke spokojenosti ale nemá ani vládní blok premiéra Roberta Goloba. Jeho strana a sociální demokraté podporovali Brgleze, který se zřejmě do druhého kola neprobojoval. Podle Brgleze by ale výsledek neměl ovlivnit vládní koalici, protože se nejednalo o parlamentní volby.

Slovinské volby vyhrálo liberálně zelené hnutí, porazilo konzervativce Janšu

Do druhého kola se zřejmě dostala bývalá novinářka a advokátka Pircová Musarová, která zastupuje prominentní osobnosti. Mezi jejími klienty je například manželka bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa Melania a její slovinská rodina.

Podle agentury AFP by mohla získat podporu premiéra Goloba i dalších vládních politiků. Pokud by vyhrála, stala by se první ženou v čele státu bývalé Jugoslávie.

Babiš ve Slovinsku řešil budoucnost EU. Po roce jsme zase „best in covid“, řekl

Vítěz druhého kola nahradí ve funkci stávajícího prezidenta Boruta Pahora, kterému končí druhý pětiletý mandát. Bývalý model a člen sociální demokracie má podle agentury AFP v zemi přezdívku „prezident Instagram“ kvůli velké aktivitě na sociálních sítí. V roce 2017 mu byl udělen český Řád Bílého lva.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video