ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Udělám si z jeho hrobu popelník. Ve Francii zaplavil Twitter antisemitismus

  • 327
Sociální síť Twitter zaplavila ve Francii vlna antisemitských příspěvků, ve kterých lidé zesměšňovali holokaust a bagatelizovali utrpení Židů v nacistických koncentračních táborech. V některých příspěvcích uživatelé vyhrožovali státu Izrael zničením a sdíleli vlajku teroristického Islámského státu. Francouzští politici incident odsoudili a slíbili, že si na sociální sítě došlápnou.

Mezi francouzskými uživateli Twitteru se v pondělí těšil oblibě hashtag #sijetaitunjuif, což v českém překladu znamená „kdybych byl Žid“. Dokonce se dostal do žebříčku nejoblíbenějších hashtagů. Lidé s jeho pomocí zesměšňovali holokaust nebo schvalovali teroristické útoky proti Židům.

Kromě oslavování holokaustu a nacistických koncentračních táborů uživatelé podle magazínu Newsweek v příspěvcích s tímto označením sdíleli také vlajku teroristické organizace Islámský stát nebo nenávistná slova vůči státu Izrael, kterému vyhrožovali zničením a smrtí jeho obyvatel.

„Kdybych byl Žid, tak hrob svého dědečka používám jako popelník,“ napsal jeden z uživatelů. „Dám rodinu do pece, abych pokračoval v tradici,“ napsal další. „Požádal bych tě, abys mě rychle zapálil,“ uvedl jeden z diskutérů a  doplnil svá slova palestinskou a pákistánskou vlajkou.

Židovské organizace, lidskoprávní aktivisté i francouzští poslanci incident odsoudili a připomněli, že se společnosti Facebook a Twitter zavázaly k dodržování přísných evropských opatření proti rasismu na internetu.

Francie navíc v minulém týdnu schválila nový zákon s názvem Avia. Ten internetovým stránkám nařizuje odstranění urážlivého obsahu do čtyřiadvaceti hodin od jeho zveřejnění, jinak jim hrozí nemalá pokuta.

Antisemitismus v Evropě je neúnosný, mladí židé chtějí houfně emigrovat

Mluvčí Twitteru uvedl, že společnost nenávistný hashtag okamžitě odebrala z žebříčku oblíbenosti a proti příspěvkům zakročila. 

„Máme politiku nulové tolerance vůči hrozbám násilí, zneužívání, nenávisti a obtěžování. Pokud takové chování najdeme, podnikneme opatření,“ prohlásil.

Na incident zareagovala také Liga proti rasismu a antisemitismu. „Antisemitský hashtag není jen absolutní hanba, ale také ukazatel, jenž musí vést k zablokování pachatelů,“ prohlásila.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video