Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tvrdí a vytrvalí. Radu EU jste vedli excelentně, vzkazují europoslanci Česku

  14:40
Štrasburk (od zpravodajky iDNES.cz) - Skvělí vyjednavači, kterým se podařilo dotáhnout důležité úkoly. Tak se zapsali Češi během uplynulého předsednictví v Radě EU. A od Švédů se nyní čeká totéž. Redakce iDNES.cz uspořádala anketu mezi europoslanci. Ti se shodli, že hlavním úspěchem Česka je pomoc Ukrajině a řešení energetické krize. Někteří pak mají obavy z krajní pravice, jež sedí ve švédské vládě.
Český premiér Petr Fiala (vlevo) a předseda Evropské rady Charles Michel (7....

Český premiér Petr Fiala (vlevo) a předseda Evropské rady Charles Michel (7. října 2022) | foto: ČTK

Maďarsko

Otázky pro europoslance

1) Jak vnímáte uplynulé předsednictví České republiky v Radě Evropské unie?

2) Co očekáváte od švédského předsednictví, které právě začíná?

Poznámka k anketě: Redakce rozeslala otázky do všech členských zemí. Do termínu však odpověď poslaly jen některé.

Katalin Csehová, Renew Europe: „Tleskám českému předsednictví za to, že stálo pevně za dodržováním vlády práva. Maďarská a polská vláda se svými vety snažily tuto legislativní agendu vykolejit, ale neuspěly. Blokovat unijní pomoc Ukrajině a vydírat tak EU s cílem získat peníze bylo děsivou taktikou a je důležité, že tomu Rada EU nepodlehla. Unijní lídři se musejí naučit, že jakmile jednou ustoupíte vyděrači, vždy se vrátí a řekne si o víc,“ odpovídá maďarská europoslankyně na první otázku.

K té druhé říká, že je potřeba, „aby na unijní úrovni více pokročilo řešení vysokých nákladů na bydlení“. „Občané, podniky, místní vlády kvůli rychlému růstu cen energií neumějí vyjít s penězi a potřebují pomoc z Evropy. Musíme uspíšit investice do obnovitelné energie a zajistit, že Evropa coby lídr v oblasti zelených technologií nezaostane za Spojenými státy a Čínou.“

Belgie

Tom Vandenkendelaere, Evropská lidová strana (EPP): „Domnívám se, že české předsednictví odvedlo velice dobrou práci s Ukrajinou a energetickou krizí. Výsledek je pozitivní, protože se nám díky dalším sankčním balíkům podařilo důrazněji odpovědět na ruskou válku, najít shodu na politicky citlivých a složitých opatřeních ve vztahu k energetické krizi i dospět k dohodě u ambiciózních vlajkových iniciativ v rámci Green Dealu,“ uvádí politik.

„A nesmíme zapomenout ani na dlouhé a tvrdé vyjednávání kolem balíku Fit for 55,“ doplňuje. Na mysli má nový povinný cíl snížit emise EU do roku 2030 alespoň o 55 procent. „Očekávám, že švédské předsednictví bude pokračovat v práci a bude hledat řešení krizí, přičemž našimi hlavními tématy jsou bezpečnost, klimatická agenda, konkurenceschopnost a základní unijní hodnoty,“ odpovídá na druhý dotaz.

Asita Kanko, Evropští konzervativci a reformisté (ECR): „Více jsem vnímala francouzské předsednictví, protože jeho priority se víc shodovaly s tématy, na kterých osobně pracuji. Jsem si jistá, že české předsednictví bylo rovněž úspěšné, nicméně jeho zaměření nebylo s mými výbory tolik provázané. Těším se na další spolupráci se svými českými kolegy. A doufám, že švédské předsednictví bude předsednictvím plným odvahy a odhodlání, závazku a úspěchu. Že se odvážíme bojovat se sexuálním zneužíváním dětí na internetu a ochráníme je. Že se zaměříme na násilí spojené s drogami, na praní špinavých peněz a ochranu našich měst. Že posílíme NATO a ukážeme na slona v místnosti: nelegální migraci. Vyzvala jsem švédského premiéra, aby tuto odvahu projevil,“ odepsala redakci iDNES.cz belgická europoslankyně.

Rakousko

Monika Vana, Zelení / Svobodná aliance: „V naší frakci jsme přivítali nepřetržité úsilí českého předsednictví schválit dlouho blokované spisy, jako je odkládaná dohoda o globální minimální daňové sazbě pro nadnárodní společnosti ve výši 15 procent, odblokování 18 miliard eur pro Ukrajinu, schválení maďarského plánu obnovy a odolnosti, ale i pokračování podmíněného mechanismu pro Maďarsko, který snižuje (finanční podporu z eurofondů) o 55 procent,“ odpovídá.

„Nicméně to, že může být tolik důležitých dokumentů Maďarskem blokováno, je závažný strukturální problém. Osobně pak mám velkou radost, že se pod českým předsednictvím podařilo dosáhnout dohody u nové unijní direktivy o transparentnosti plateb a že se přijala směrnice o ženách ve vedení. Díky tomu dává EU najevo, že rozdílné odměňování mužů a žen musí skončit. Obě směrnice jsou historickými milníky na cestě za opravdovou rovností pohlaví,“ dodává politička k první otázce.

„Jako Zelení / Svobodná aliance jsme švédským předsednictvím docela znepokojení, protože jeho priority jsou pod vlivem švédské krajně pravicové strany Švédští demokraté. Ve svých prioritách dávají Švédové důraz na bezpečnost a jednotu. Obáváme se, že to implikuje snahu udělat z EU „pevnost“. To je opak naší zelené vize o Evropě. Švédská vládní koalice už nyní osekala fondy určené na boj s klimatickou krizí a podporu neziskovým organizacím. Máme vážné obavy, že pod švédským předsednictvím uvidíme závažné kroky zpět v oblasti migrace, rovnosti pohlaví, rozmanitosti a inkluze. Závěrem, dodržování vlády práva je důležitější než kdy dřív a my od švédského předsednictví očekáváme, že zajistí, že se obzvlášť Maďarsko a Polsko, ale i všechny další členské státy budou podrobně držet pravidel,“ varuje pak ve druhé odpovědi.

Andreas Schieder, Progresivní aliance socialistů a demokratů (S&D): „Kvůli válce na Ukrajině, energetické krizi a rostoucí inflaci byly uplynulé měsíce pro EU extrémně náročné. České předsednictví odvedlo velmi dobrou práci a my svým sousedům můžeme jen zatleskat. Bylo to jedno z mála velmi úspěšných předsednictví. Nejenže bylo extrémně dobře zorganizované, ale také dokázalo dotáhnout několik velmi důležitých agend. Mezi ně patří třeba stanovení konkrétních cílů ve snaze snížit emise v dopravě, stavebnictví a zemědělství či vznik Sociálního fondu pro klimatická opatření,“ vyzdvihuje.

Úředníci, kteří se podíleli na předsednictví, si rozdělí odměnu 100 milionů

„Při pohledu na švédské předsednictví jsem byl lehce znepokojen. Krajně pravicová strana je teď ve Švédsku členem vlády a přirozeně po sobě bude chtít něco zanechat i na unijní úrovni. Nicméně podle stanovených priorit se švédská vláda chce zaměřit na nejpalčivější problémy, se kterými se teď EU potýká. Třeba ekologická a energetická transformace či podpora konkurenceschopnosti jsou teď vysoce aktuální vzhledem k energetické krizi a obchodním potížím, které máme u Spojených států. A v neposlední řadě se švédské předsednictví bude muset soustředit na dotažení agend, které se pořád zoufale snažíme stihnout v tomto legislativním období. Nezadržitelně se blížíme k dalším volbám do Evropského parlamentu a mnoho času už nezbývá!“ připomíná rakouský zákonodárce.

Malta

David Casa, Evropská lidová stran (EPP): „České předsednictví bylo excelentní a mnohé se mu podařilo. Speciálně musím zmínit balík Fit for 55. Také jsem měl to štěstí, že jsem mohl jednat o Sociálním klimatickém fondu. Předběžné dohody jsme dosáhli těsně před Vánoci. Češi byli pečliví, vytrvalí a konstruktivní. Výsledkem je klimatický fond, který občanům napříč Evropskou unií zajistí hmatatelnou podporu. A ve chvíli, kdy začíná švédské předsednictví, EU čelí mnoha výzvám. Věřím, že se Švédům povede dosáhnout svého cíle, a sice upřednostnit prosperitu za pomoci zelené transformace. A že budou pracovat na tom, aby se posílily demokratické hodnoty i vláda práva,“ říká stručně Malťan Casa.

Slovensko

Monika Beňová, Progresivní aliance socialistů a demokratů (S&D): „České předsednictví bylo náročné, ale Česká republika se ho zhostila zodpovědně. Dokázala provést Unii šesti těžkými měsíci a zvládla všechny výzvy. Švédsko musí nadále koordinovat zejména otázky související s válkou na Ukrajině. Musíme se však vrátit i k tématům, které je třeba řešit urgentně a které způsobila také válka na Ukrajině,“ uvádí politička, která je na Slovensku členkou Směru-SD.

„Prognózy recese a inflace v EU jsou neuspokojivé a neměli bychom po švédském předsednictví a prázdninách opět stát před otázkami, co bude s plynem a s energiemi obecně. Také očekávám zvýšenou aktivitu v sociální oblasti. Všechny krize se totiž nejvíce dotknou slabších vrstev našich občanů. Ostatně už je pociťuje i střední třída. Hlavně zvyšování hypotečních úroků, zvyšování cen energií pro živnostníky a malé a střední podniky. Potřebujeme řešení. Bezodkladně,“ dodává.

Evropa za českého předsednictví zazelenala. Klimatická agenda zrychluje

Martin Hojsík, Renew Europe: „České předsednictví udělalo obrovský kus práce v oblasti ochrany klimatu. Vyjednávání mohu hodnotit jako vysoce profesionální a s velkým nasazením. V Bruselu zanechala vynikající dojem. Byl jsem součástí trialogů k balíku Fit for 55 a musím uznat, že Češi byli tvrdí, ale profesionální vyjednavači s jasným cílem dosáhnout dohody,“ vyzdvihuje.

„Švédské předsednictví bude podobné českému předsednictví v hledání společného evropského postoje namísto prosazování zájmů jedné země. Osobně doufám, že se za jejich předsednictví podaří uzavřít legislativu k emisím metanu, na které pracuji,“ vzkazuje Švédům Hojsík, který je mimo jiné odborníkem na problematiku životního prostředí.

Litva

Andrius Kubilius, litevský expremiér a člen EPP: „České předsednictví dosáhlo významného pokroku v otázce rozšíření Evropské unie o Ukrajinu. Obzvlášť tím, že díky němu Rada EU požádala Evropskou komisi o to, aby na jaře 2023 pro Ukrajinu zpracovala průběžnou zprávu o rozšíření. Tato zpráva pak může otevřít cestu dalším krokům, kterým je i rozhodnutí Rady EU, aby se spustily přístupové rozhovory s Ukrajinou. Právě to by se mohlo stát během švédského předsednictví,“ uzavírá anketu iDNES.cz litevský europoslanec.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...