Haley Barbour

Haley Barbour | foto: Profimedia.cz

Americký guvernér poslední den v úřadu pustil stovky trestanců včetně vrahů

  • 20
Republikánský guvernér Mississippi Haley Barbour ve svém posledním dni v úřadě překvapil a udělil amnestii více než dvěma stovkám vězňů. Jsou mezi nimi i vrazi, sexuální násilníci nebo pachatelé ozbrojených loupeží. Tolik těžkých zločinců propuštěných najednou nepamatuji, říká politolog Marty Wiseman.

Konzervativní politik, který zvažoval i kandidaturu do letošních prezidentských voleb, udělil amnestii celkem 208 trestancům. Kromě několika vrahů, sexuálních násilníků nebo lupičů mezi nimi byli i lidé s menšími tresty, například za napadení veřejného činitele či držení drog.

Například Earnest Scott Favre, bratr hvězdy amerického fotbalu Bretta Favreho. Earnest Favre skončil za mřížemi kvůli řízení pod vlivem alkoholu, což vyústilo v tragédii. Při nehodě zemřel jeho kamarád.

"I když amnestie odcházejících guvernérů a prezidentů nejsou výjimečné, počet a typy zločinů (v tomto případě) zarazí," říká politolog z Mississippi State University Marty Wiseman. "Zdá se mi to přehnané. Nepamatuji si omilostnění tolika těžkých zločinců," dodal.

Republikán Barbour přitom za celých osm let v guvernérském úřadu udělil milost pouze osmi lidem. Teď se ke svému rozhodnutí nevyjádřil. Wiseman se domnívá, že se exguvernér rozhodl udělit tolik milostí, protože už nechce do žádného volitelného úřadu kandidovat.

Svým rozhodnutím popudil některé demokraty v Mississippi a rodiny obětí, které teď volají po změně legislativy, jež by omezila pravomoc guvernérů propouštět předčasně z vězení vrahy.

Mississippi

Mississippi

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video