Pokud se chce přistěhovalec stát Američanem, musí znát historii Spojených států...

Pokud se chce přistěhovalec stát Američanem, musí znát historii Spojených států nebo rozumět funkcím Kongresu a vlády. Potenciální americký občan musí také dokázat, že umí komunikovat, číst a psát anglicky. | foto: Profimedia.cz

Bidenovi noví občané. Co předávání občanství USA vypovědělo o Americe

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Od spolupracovnice MF DNES v USA - Jak jsem dostala občanství USA a byla jsem jediná z nových Američanů, kdo mluvil anglicky. Ale vzkazu budou volby a „volte Bidena“ rozuměli všichni.

Tak jsem se stala po šestadvaceti letech života v USA Američankou. V Severní Karolíně mám vlastní byznys, zaměstnávám čtrnáct Američanů, vlastním uměleckou školu, která by se dala přirovnat k české „lidušce“, učí se tam přes 200 žáků. Už mě hlavně nebavilo si prodlužovat neustále každých deset let zelenou kartu.

Vyplnila jsem tedy konečně formulář, zaplatila 850 dolarů a čekala trpělivě na vyjádření imigračního úřadu. Pozvali mě na pohovor rychleji, než jsem předpokládala.

Hned po ceremoniálu, přísaze a přivítání od Joea Bidena se vyplňovala voličská registrace, kde každý může napsat, jestli se cítí jako republikán, demokrat, nebo nezávislý.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, pro iDNES.cz

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video