Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Bidenovi noví občané. Co předávání občanství USA vypovědělo o Americe

Jak jsem dostala občanství USA a byla jsem jediná z nových Američanů, kdo mluvil anglicky. Ale vzkazu budou volby a „volte Bidena“ rozuměli všichni.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dik p. autorce, konecne pravdive clanky a ne nesmysly ceskych intelektualu pokrokovcu (jako treba p. Bilina), kteri zrejme ctou jenom NYT a WAPO (New York Times a Washington Post). Velmi se podoba co se deje ted v Americe co komunisti delali v r. 1945, 6 a 48. Ale i moje americka rodina to nechce moc slyset. Ja jsem imigroval v r. 1966 jeste pod starym quota systemem (diky statitisicum ceskych a slovenskych imigrantu v minulosti). Pri mem ziskani obcanstvi, v r. 1973, jsme museli prisahat vernost Americe (to jsem bral vazne), ale zadna "registrace" koho budu volit tam nebyla. Tehdy byl president Nixon (velmi nenavideny intelektualama), zadny jeho televizni projev tam nebyl. Mistni politik (byl jsem na Floride, Tallahassee) rek' ze to je nejdulezitejsi okamzik nasich zivotu (mel pravdu). Podle zakona z 20. let jsem pozbyl ceske obcanstvi. Bylo mi to fuk protoze jsem nikdy neocekaval ze komunismus padne behem meho zivota. No a ted, moje deti a vnuci ziskavaji(li) ceske obcanstvi (stoji to hodne casu a penez). Moje ceske obcanstvi bylo vraceno v r. 1999. Jsem zvedav jak tohle vsechno dopadne. Mam obavy ze hodne lidi (vcetne mych potomku) bude trpet za blaznovstvi dnesnich pokrokovych intelektualu.

1 1
možnosti
Foto

Už ji nebavilo prodlužovat si každých 10 let zelenou kartu. To teda jo.

2 0
možnosti
AB

Já se stal před pár měsíci občanem Kanady a taky jsme na ceremonii měli video s Justinem Trudeau. A co? Bylo to fajn. Společně semnou byla ceremonie plná Indů. Amerika má latinos, Kanada Indy a Číňany. Osobně bych radši ty latinos...

2 0
možnosti
LF

L91u12k91a32s 53F39i72k78r

12. 2. 2024 5:46

Ja nastesti mel Harpera ... v roce 2008.

1 0
možnosti
Foto

Mam podobny pripad, utekl jsem v 86 z dobre placene vedouci pozice 65tis.,13 plat, premie, ale stal jsem pred rozhodnutim, budto vstup do strany nebo k lopate a tak jsem se objevil v Bostonu MA USA. Vzit si obcanstvi (Ceske mam) jsem se rozhodl az pred 5 lety a to jenom proto, ze me pohranicnici zastavili na dalnicni kontrole 50mili od hranic Kanady (mohou az 100mili), protoze jsem nemel u sebe GC, ktera byla bez omezeni platnosti, z tohoto duvodu uz nebyla na pocitaci a tak jsem se ocitnul v rade asi 50 ubrecenych lidi urcenych k deportaci. Nakonec zjistili, ze jsem mnohokrate opustil, zase se vratil zpet do USA a tak me nakonec pustili. Tim jsem se donutil pozadat o obcanstvi, na pohovoru me urednik sdelil, ze mi da 10 otazek pri 60% dobre odpovedi mam obcanstvi jiste. Prvni a take posledni otazka byla, jestli znam nektereho z prezidentu US, tak jsem se rozpovidal, ze uz mi ani nedal dalsi otazku. V US jsem se rozhodoval mezi elektrikal inzenyrem a nebo master elekrikar, tak jsem nakonec zalozil elektrikarskou firmu Inc. a bokem jsem nakupoval domy za hotove. Jenom tak pro zajimavost, urceno jenom pro ty, co by je to zajimalo jako info - 2004 domy ktere jsem nakupoval, mely ceny od $1500 az do $200tis. ted maji tytez domy cenu od $250tis do $1mi, najem byl drive $600 ted tezko nekdo najde najem pod $ 1700. MA, NY, NH.

Po nastupu Bidena do uradu, polovina mych kamaradu prodali co meli a odjeli zpet do CR. Osobne nevim, mozna nekam jako Italie i kdyz v CR mam dum a byt.

Jenom nechapu, jak muze US davat obcanstvi, kdyz dotycny ani po 5 letech pobytu neumi minimalni anglictinu. Co tady bude delat, vzdyt na manualni praci jsou tady hordy ilegalu, u tech staci, aby aspon jeden z nich umel minimalni anglictinu, na zbytek si pomuzou mobilem. Propagovat Bidena se samozrejme muze, ale ten je tak na brzke pozadani do duchodu a VP je tak dobra pouze pro smich do panoptika, kdo tohle volil mel velice omezeny pohled, co tahle budizknicemu vlada dokaze spachat v USA a ve svete

9 1
možnosti
OS

Hezké povídání. Jen doplním, že administrativa Bidena během své vlády nad kontrolou ilegální imigrace importovala do USA něco přes deset milionů lidí, což je asi 12x tolik, co předtím za Trumpa. A každý z nich je za to vděčný Bidenovi...

12 1
možnosti
Foto

J94i44r46i 57B40i36l91i18n42a

12. 2. 2024 11:07

Vzdyt se Trumpisti chlubi tim, ze Latinos voli jejich nacelnika.

1 1
možnosti
RH

Pomerne zavadejici clanek s chybnymi udaji.

K zaverecnemu pohovoru a ke slozeni Citizenship test neni potreba mluvit , psat nebo cist anglicky. Ty testy jsou k dispozici asi ve 30 jazycich. Jenom je potreba objednat dopredu v jakem jazyce ten test bude probihat. To same pohovor jako takovy.

Cimz nechci omlouvat neznalost anglictiny vetsinou Latinos, to same plati treba pro Cinany( hlavne ty starsi), ale i treba dost Polaku je na tom s anglictinou take spatne a ten pohovor s testem by v anglictine nezvladli. Jsou to lide kteri ziji pouze v komunite a tu anglictinu nepotrebuji.

What are the 3 requirements to take the citizenship test? Have a basic understanding of U.S. history and government (civics). Be a person of good moral character. Demonstrate an attachment to the principles and ideals of the U.S. Constitution

S tou agitaci take nesouhlasim.

Nevim co je spatneho na vitani novych obcanu Presidentem. Naopak mi to prijde jako spravne. Americane at jsou jakehokoliv vyznani nebo jedne ci druhe politicke strany jsou hrdy narod a President je nejvetsi autorita.

Podsunovat myslenku ze nekdo chce ovlivnovat nove obcany zaregistrovanim politicke prislusnosti k volbam hned po ceremonialu, prisaze a privitani od Joea Bidena je dost mimo.

Ta ceremonie probiha uplne stejne snad 100 let a je jedno kdo je President.

9 5
možnosti

P86e57t28r 12Č71e44r13n71ý

12. 2. 2024 1:10

Za normálních okolností se při pohovoru testuje dostatečná znalost základní angličtiny a i test je v angličtině. Za určitých okolností je možné se kvalifikovat na výjimku, např. pokud je starší než 50 let a jako trvalý rezident žil v USA déle než 20 let. Pak se angličtina neověřuje a k testu smí mít tlumočníka.

4 0
možnosti
Foto

J96i51r61i 45B90i59l73i76n87a

11. 2. 2024 23:44

To ze bude volit zradce Zapadu Trumpa, to mohla ta nakysla pani napsat rovnou.

2 20
možnosti
VH

V61l31a53d 52H87e11n34z41l

11. 2. 2024 23:21

Jezisi Kriste ... to je ale blabol !!! ... zaprve, kdyz ziskate obcanstvi, tak na Vas mluvi prezident ktery je v dane dobe prezidentem. Na me mluvil Trump, i kdyz spis kricel. Na Vas mluvil Biden ... kdo asi to mel byt jiny ?

To ze zadate o obcanstvi a ani nevite ze je test zakladnich znalosti Ustavy a historie USA spis vypovida neco o Vas ... ja bych se fakt stydel napsat ze jsem byl tak blbej a tyhle naprosto zakladni veci si nezjistil dopredu. Jinak ano, ten test je lehky, je na nej i prirucka, a vetsina imigrantu vi o USA vic nez obycejni obcane. Ano, nemluvi vsichni anglicky plynne. A co jako ? Na mnoha mistech dnesni USA byla mesta ve kterych se mluvilo spanelsky jeste driv nez Mayflower vubec postavili.

Pravo volit je tady posvatne. Ze vam to asi nic nerika zase hovori spise o Vas ... evidentne, jak pisete vas prudilo obnovovat si zelenou kartu kazdych deset let. To ze kdyz uz maji imigranti vsechny doklady hezky pri sobe a nabidne se jim volebni registrace ... aby mohli volit koho chteji a kdy chteji, ptotoze to je zaklad demokracie ...tak to je jako problem pro Vas ?

4 8
možnosti
Foto

J61i10r97i 62B41i25l73i95n67a

11. 2. 2024 23:59

Take jsem nad tim vrtel hlavou. Ja pozadal o obcanstvi zeme kterou jsem si vybral jako novou vlast (v mem pripade Kanady) hned jak to slo.

A ty neustale narazky na udajnou politickou agitaci me od pani ktera si hraje na neutralni zpravodajku prisly az smesne...

4 14
možnosti
JP

J92a47n 25P44e85š94u32l29a

11. 2. 2024 21:47

Blahopřeji Vám k získání občanství USA! Podařila se Vám věc, o které sní a touží miliony lidí na světě, ale uspěje jen malé procento Přeji Vám, ať se Vám za oceánem líbí a ať Vám vaše odvaha, pracovitost a podnikavost přináší další zasloužené úspěchy a životní spokojenost. Politici mohou náš život zlepšovat či zhoršovat, ale Váš příklad ilustruje, jak mnoho máme ve svých rukou sami. Ještě jednou gratuluji ke splněnému americkému snu.

24 1
možnosti
MJ

A já myslel, že demokracie není na prodej.

32 0
možnosti
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Firmy už nechtějí brát brigádníky. Kvůli změnám v zákonech se to nevyplácí

3. června 2024

Premium Počet firem, které hledají brigádníky na sezonní práce nebo na záskok za zaměstnance na dovolené,...

V debatách se mi daří, říká Nerudová a hájí migrační pakt: Solidarita je základ

3. června 2024

Za minimum považujeme čtyři mandáty. Takové ambice představila ekonomka a neúspěšná kandidátka na...

ANALÝZA: Prokličkuje se Izrael k mírové dohodě? Ukáže se, kdo to myslí vážně

3. června 2024

Premium (Od spolupracovnice MF ­DNES v Izraeli) Válka trvající osm měsíců vyvolává napětí jak uvnitř izraelské společnosti, tak na mezinárodní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...