Sebevražedný útočník se odpálil v severosyrském městě Manbidž. (16. ledna 2019) | foto: AP

Útok v Sýrii s 18 mrtvými, včetně čtyř Američanů. Přihlásil se k němu IS

  • 72
Sebevražedný útočník se ve středu odpálil v centru severosyrského města Manbidž. K incidentu zjevně namířenému hlavně proti přítomným americkým vojákům se přihlásil Islámský stát. Výbuch si vyžádal nejméně 18 mrtvých. Mezi oběťmi jsou i čtyři Američané, potvrdilo americké ministerstvo obrany.

Podle vyjádření ministerstva zahynuli dva američtí vojáci, civilní zaměstnanec Pentagonu a zaměstnanec subdodavatele Pentagonu. Další tři američtí vojáci byli při atentátu zraněni. Pentagon podrobnosti nesdělil s tím, že událost se vyšetřuje.

Útočník podle Islámského státu (IS) použil vestu s výbušninami, které odpálil před vojáky na místním trhu. Z prvních snímků je patrné, že výbuch nastal u jednoho obchodu v Manbidži. Budova má vyražená okna i dveře a celé okolí je silně poškozeno. Na místním stadionu přistál americký vojenský vrtulník.

Agentura Reuters s odvoláním na svědka z místa napsala, že atentátník cílil na restauraci, v níž byli američtí vojáci a místní povstalci, které podporují USA. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) bylo na místě patnáct mrtvých a asi dvě desítky zraněných.

16.ledna 2019 v 13:24, příspěvek archivován: 16.ledna 2019 v 13:47

More pics from Manbij explosion site, from local media https://t.co/f4cUfnVlAw

Město leží nedaleko turecké hranice a hlídku zajišťuje místní vojenská rada. Několik zdrojů se shoduje, že na postu byli také Američané, kteří v Manbidži působí. 

Středeční atentát se stal jen měsíc poté, co americký prezident Donald Trump bez časového harmonogramu oznámil, že americké vojáky ze Sýrie stáhne. Jako důvod uvedl, že IS je v Sýrii již poražen.

Svým oznámením si vysloužil kritiku od některých partnerů v koalici bojující proti IS i od amerických politiků. Kvůli nesouhlasu se stažením amerických jednotek rezignoval americký ministr obrany James Mattis.

16.ledna 2019 v 12:47, příspěvek archivován: 16.ledna 2019 v 13:48

VIDEO: Two US soldiers and a fighter of the Manbij Military Council were killed by the explosion in Manbij City. The perpetrators are believed to be sleeper cells of Turkish-backed jihadists https://t.co/49Hh6dZ1GA https://t.co/npNcnPQCSH

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Two US soldiers and a fighter of the Manbij Military Council were killed by the explosion in Manbij City. The perpetrators are believed to be sleeper cells of Turkish-backed jihadists https://t.co/49Hh6dZ1GA https://t.co/npNcnPQCSH

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video