Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ruského opozičníka Navalného otrávili novičokem, zjistili v Německu

  15:54aktualizováno  22:06
Lídra ruské opozice Alexeje Navalného otrávili novičokem. Na základě testů provedených v laboratoři německé armády to oznámila německá vláda. Navalnyj se léčí na berlínské klinice Charité, kam ho minulý měsíc v bezvědomí dopravili z ruského Omsku s příznaky otravy. Berlín chemický útok odsoudil a s Evropskou unií i NATO chce projednat společnou odpověď Rusku.
Ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj opustil po 30 dnech vězení, kam byl...

Ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj opustil po 30 dnech vězení, kam byl odsouzen za výzvy k účasti na nepovolené demonstraci proti vyloučení opozice z voleb do zastupitelstva Moskvy. (23. srpna 2019) | foto: Reuters

„Na popud berlínské kliniky Charité provedla toxikologický rozbor vzorků od Alexeje Navalného zvláštní laboratoř německé armády. Zde byla nade vší pochybnost zjištěna nervově paralytická látka ze skupiny novičok,“ sdělila německá vláda.

Navalnému možná dali novičok, míní Der Spiegel. Moskva otravu nepřipouští

Berlín považuje za děsivé, že se Navalnyj stal v Rusku obětí chemického útoku. „Spolková vláda útok co nejostřeji odsuzuje. Od ruské vlády je požadováno neodkladné vysvětlení této události,“ uvedl mluvčí vlády Steffen Seibert.

„Očekáváme, že se ruská vláda k tomuto případu vyjádří. Vyvstávají nyní velmi závažné otázky, na něž může a musí odpovědět jedině ruská vláda,“ prohlásila sama kancléřka Angela Merkelová a dodala, že šlo o zločin s cílem Navalného umlčet.

Novičokem byli otráveni i bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera ve Velké Británii. Látka zároveň patří mezi inhibitory cholinesterázy, o které odborníci z berlínské nemocnice Charité, v níž se nyní Navalnyj léčí, mluvili už dřív.

O výsledku rozborů z vojenské laboratoře ještě před zveřejněním prohlášení informovali manželku Navalného a také lékaře, kteří o ruského opozičníka pečují. Jeho zdravotní stav se podle posledních dostupných zpráv sice zlepšuje, ale zůstává vážný.

Onemocnění potrvá déle a nelze vyloučit dlouhodobé následky. Oznámila v úterý berlínská klinika Charité, kde se Navalnyj od svého převozu z Ruska 22. srpna léčí z otravy.

„Je třeba počítat s delším průběhem onemocnění. Nadále nelze vyloučit dlouhodobé následky těžké otravy,“ informovala ve stručném prohlášení nemocnice. Pacient je nadále na jednotce intenzivní péče a je napojený na plicní ventilaci.

„Příznaky utlumení cholinesterázy vyvolané prokázanou otravou jsou stále více na ústupu. Důvodem je postupná regenerace aktivity cholinesterázy,“ sdělila rovněž klinika k aktuálnímu zdravotnímu stavu kritika ruského prezidenta Vladimira Putina.

Mluvčí Seibert uvedl, že vláda bude o výsledcích testů informovat své partnery v Evropské unii i NATO. Dodal, že s nimi bude také konzultovat „patřičnou společnou odpověď“ ruské straně. Od Ruska Berlín požaduje neodkladné vysvětlení a hodlá se obrátit také na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW). 

O případu jednala Merkelová s ministry zahraničí Heikem Maasem, vnitra Horstem Seehoferem, spravedlnosti Christine Lambrechtovou a obrany Annegret Krampovou-Karrenbauerovou.

Šéf diplomacie pak oznámil, že si předvolal ruského velvyslance k naléhavému rozhovoru. „Byla mu opět sdělena důrazná žádost německé vlády o plné a zcela transparentní objasnění pozadí nyní prokazatelné otravy Alexeje Navalného,“ řekl Maas.

Ruský velvyslanec v Berlíně Sergej Nečajev od německého ministerstva zahraničí, kam byl dnes předvolán, nedostal žádné důkazy svědčící o tom, že bloger Alexej Navalnyj byl otráven. Podle agentury TASS to řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. „Žádná fakta, žádná data, žádné vzorce, žádné materiály, žádné reference. Naprosto nic,“ uvedla mluvčí.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v reakci na výzvy ze zahraničí, aby Moskva vnesla světlo do okolností tohoto případu, dnes novináře ujišťoval, že Rusko je ochotné s Německem všestranně spolupracovat. Nicméně si postěžoval, že na dosavadní oficiální žádosti ruské strany Berlín nereagoval. Peskov rovněž zopakoval dřívější tvrzení, že v nemocnici v Omsku, kde byl Navalnyj hned po svém kolapsu hospitalizován, ještě před transportem blogera do Německa provedli celou sérii analýz. Žádné stopy po otravě a možných toxických látkách v Navalného těle ani v jeho věcech zjištěny nebyly, uvedl mluvčí Kremlu.

Člen bezpečnostního výboru dolní komory ruského parlamentu Andrej Lugovoj prohlásil, že je přesvědčený, že novičok se k Navalnému dostal až v Německu.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová označila otravu ruského opozičního předáka Alexeje Navalného za opovrženíhodný a zbabělý čin. Reagovala tak na dnešní oznámení německé vlády, že Navalnyj byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Obdobné reakce zazněly i z Londýna, Washingtonu či Litvy.

„Jde o opovrženíhodný a zbabělý čin - opět,“ napsala předsedkyně EK na Twitteru s narážkou na použití uvedené látky sovětského původu proti bývalému agentovi ruské tajné služby Sergeji Skripalovi v roce 2018 v Británii. „Pachatelé musejí být postaveni před soud,“ zdůraznila.

„Je naprosto nepřijatelné, aby byla tato zakázaná chemická zbraň znovu použita,“ přidal se britský ministr zahraničí Dominic Raab s připomínkou Skripalovy otravy. Z tohoto činu Západ obvinil Rusko, což Moskva odmítla. „Ruská vláda... musí říci pravdu o tom, co se panu Navalnému stalo,“ zdůraznil Raab.

Bílý dům v souvislosti se zjištěním, že Navalnyj byl otráven novičokem, prohlásil, že je to „naprosto zavrženíhodné“. Národní bezpečnostní rada na Twitteru sdělila, že USA budou „se spojenci a s mezinárodním společenstvím pracovat na tom, aby se dotyční v Rusku zodpovídali, ať už povedou důkazy kamkoli, a na omezení prostředků pro jejich zhoubné aktivity“.

Podle litevského ministra zahraničí Linase Linkevičiuse použití novičoku naznačuje, že za otravou jsou ruské úřady. „V obchodě to nekoupíte,“ napsal na Twitteru. „Ti, kdo jsou za tento cynický zločin zodpovědní, musejí čelit následkům,“ dodal.

Nic takového nám neřekli, tvrdí Rusko

Po zprávě německé vlády začal výrazně klesat kurz ruského rublu. Podle agentury Reuters odepisoval 1,7 procenta na 89,10 rublu za euro.

Podle mluvčího ruského prezidenta Vladimira Putina Kreml informaci o otravě Navalného z Německa nedostal. „Ne, taková informace nám nebyla sdělena,“ odpověděl mluvčí na otázku, zda Kreml o těchto závěrech ví. Ruští vyšetřovatelé stopy po otravě nenašli, napsala agentura TASS.

Novičok

Nervový jed vojenského původu, prostředek známý pod ruskou přezdívkou novičok (nováček), patří do skupiny nervově paralytických látek vyvíjených v někdejším Sovětském svazu od 70. let minulého století.

Informace o těchto látkách se na veřejnost dostaly v 90. letech díky ruským vědcům Lvu Fjodorovovi a Vilu Mirzajanovi, kteří je popsali v tisku. Vznikly mimo jiné s cílem vyhnout se omezením vyplývajícím z Úmluvy o chemických zbraních. Jedná se o takzvanou binární zbraň, kdy z neškodných substancí vzniká jed až těsně před použitím.

Novičok funguje podobně jako jiné nervově paralytické látky: vyřazuje z činnosti nervovou soustavu a u oběti tak nastává zástava dýchání a srdeční činnosti. Ve srovnání s plynem VX (použitým v únoru 2017 při otrávení Kim Čong-nama, bratra severokorejského vůdce) je přibližně osmkrát účinnější.

Konkrétních údajů o novičoku a příbuzných látkách je veřejně známo jen málo. Uvádí se například, že mohou snadno překonat standardní protichemickou ochranu, dokážou pronikat pryžovým těsněním a překážkou pro ně nejspíše nejsou ani jinak účinné filtry s aktivním uhlím.

„Podle výsledků několika expertíz provedených v rámci předběžného vyšetřování žádné jedovaté, toxické ani silně působící látky v organismu ani ve věcech Navalného nebyly zjištěny,“ citoval TASS vyjádření nejmenovaného činitele. 

Ten dodal, že Navalnému byla stanovena diagnóza „porucha metabolismu sacharidů provázená pankreatitidou (zánět slinivky břišní, pozn. red.)“.

Čtyřiačtyřicetiletý opozičník letěl ze sibiřského Tomsku do Moskvy, když se mu udělalo nevolno. Letadlo proto nouzově přistálo v Omsku. Podle své mluvčí Kiry Jarmyšové pil přitom politik ráno jen čaj. Ruští lékaři možnost otravy od začátku odmítali s tím, že na ni provedené testy neukazují.

Ruské ministerstvo vnitra pak minulý týden oznámilo, že se případem Navalného zabývá. Podle sdělení ruských úřadů bylo zabaveno více než sto předmětů, které mohou mít důkazní hodnotu. Byly také analyzovány videozáznamy z bezpečnostních kamer.

„Probíhá více než dvacet různých kriminalistických expertiz (forenzní, biologická, fyzikální a chemická). V tuto chvíli nebyly nalezeny žádné látky se silným účinkem ani narkotika,“ citovala agentura TASS poskytnuté informace.

Ruská generální prokuratura také ve čtvrtek požádala berlínskou kliniku Charité o důkazy potvrzující její předběžnou diagnózu. Ruská strana totiž nemá žádné údaje svědčící o tom, že by se Navalnyj stal obětí zločinu.

„Požádali jsme německou stranu, poprosili, aby poskytli ruské straně vysvětlení, informace a důkazy ohledně předběžné diagnozy, jak ji určili, jakož i dokumenty týkající se zdravotních údajů a práce německých specialistů během přepravy ruského občana do Německa i během jeho hospitalizace na klinice Charité,“ řekl agentuře TASS mluvčí prokuratury Andrej Ivanov. Dodal, že Rusko je připraveno poskytnout své údaje.

V této souvislosti si nyní ruská diplomacie postěžovala, že její generální prokuratura stále čeká odpověď na svou žádost zaslanou 27. srpna německé justici o právní pomoc.

Ke zjištěním se vyjádřil i český ministr zahraničí Tomáš Petříček:

25. srpna 2020

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Dvacetiletý řidič usnul a vyjel ze silnice na chodník, srazil čtyři chodce

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:41

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Stát pomocí AI zkouší šetřit práci úředníků. Propouštění nechystá

5. května 2024  19:30

Umělá inteligence (AI) postupně získává své místo napříč resorty, kde zejména slouží k automatizaci...

Ukrajina je na ruskou letní ofenzívu připravená, zaútočí příští rok, míní USA

5. května 2024  19:05

Sledujeme online Ukrajinská armáda je připravena zahájit v příštím roce další ofenzívu proti ruským okupačním silám....

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....