Alen Simonjan (4. června 2022)

Alen Simonjan (4. června 2022) | foto: Profimedia.cz

Urážky si zaslouží reakci, řekl šéf arménského parlamentu. Poplival oponenta

  • 0
Šéf arménského parlamentu Alen Simonjan ztratil na začátku týdne nervy a během názorového střetu na ulici se svým kritikem se vysmekl ochrance a muže poplival. Za svůj čin se později omluvil, s tím že na člověka v jeho funkci to není adekvátní jednání. Zároveň ale dodal, že některé urážky nelze tolerovat. Kvůli aféře ho bývalý prezident Levon Ter-Petrosjan vyzval k rezignaci.

Střet s názorovým odpůrcem se odehrál začátkem tohoto týdne. Simonjan tvrdí, že ho na ulici kolemjdoucí urážel a nazval ho zrádcem, politik se pak vysmekl ochrance, chytil ho a plivl mu do tváře.

Ázerbájdžán si vyšlápl na Arménii, střelné zbraně vyměnil za ekologii

Po útoku pak napsal: „Zapište si za uši, že vaše drzost nezůstane bez odpovědi, urážení zákonných státních úřadů si zaslouží řádnou reakci.“ Později se ale omluvil a uvedl, že velmi lituje toho, že kvůli urážkám ztratil sebeovládání a že si jako zvolený zástupce měl být vědom své odpovědnosti chovat se s rozmyslem.

Další válka na obzoru. Írán dráždí sílící vliv Izraele za Kavkazem

Arménská vláda je oslabená zejména kvůli prohrané šestitýdenní válce z roku 2020 se sousedním Ázerbájdžánem o sporný region Náhorní Karabach. Dohodu o příměří, kterou za zprostředkování Moskvy uzavřel arménský prezident Nikol Pašinjan, považují mnozí Arméni za zradu, protože Baku díky ní získalo kontrolu nad rozsáhlými částmi enklávy, napsala agentura DPA.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video