Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Afghánské aktivistky bojují za právo na jméno. Letité zvyky jim ho upírají

  19:39
Afghánské ženy bojují za možnost používání vlastního jména na veřejnosti a za zapsání jména matky do rodného listu dětí. Přestože žena dítě porodí, jeho legálním poručníkem je jen otec, zatímco o ženě se hovoří jako o dceři, ženě nebo sestře. V kampani nazvané Kde je moje jméno? se tak snaží přimět silně patriarchální společnost ke změně v oblasti základních lidských práv.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Na rodných listech a průkazech dětí jsou v Afghánistánu uvedeni jen otcové a dědové, matka na vlastní dítě tak nemá žádné právo. Problém je však mnohem komplexnější. 

V patriarchální společnosti je o ženách ve většině případů referováno právě jen jménem jejich muže nebo mužských příbuzných – jsou vnímány jako jejich majetek. Na odhalení ženina jména na veřejnosti může být nahlíženo jako na urážku a neúctu. V islámském právu přitom není žádná zmínka o skrývání ženina jména. „Je to jen zvyk v téhle zemi,“ popsala aktivistka Nilofar Ayubiová.

Jeden z příběhů na toto téma vypráví zubařka a matka dvou dětí Ghazal Sharifi Mayelová z Kábulu. Když pro ně na úřadě žádala pasy, odmítli ji. A to proto, že ji úřady neuznávají jako legální opatrovnici vlastních potomků.

„Připadala jsem si zahanbeně. I bratranec mého manžela má na moje děti větší právo než já, protože je muž,“ popsala pro Rádio Svobodná Evropa. „Přitom jsem to já, kdo je devět měsíců nosil pod srdcem, a já, která jsem jim při komplikovaném porodu dala život,“ dodala.

Podobnou ponižující zkušenost zažila i žena, které BBC pod záštitou anonymity říká Rabia. Ta dostala od lékaře po diagnóze předpis na léky na bolest a horečku. Když se vrátila domů, požádala svého manžela, aby jí je vyzvedl. Ten ji však místo toho zbil, protože „ukázala své jméno cizímu muži“.

Nejen na to reaguje kampaň s názvem Kde je moje jméno?, která v posledních týdnech zaznamenala první náznaky úspěchu. Zdroj blízký afghánskému prezidentovi Ašrafu Ghanímu potvrdil, že prezident nařídil úřadu pro registraci občanů prověřit možnost zápisu matky do rodných listů a dokladů. 

Aktivistka Fawzia Koofiová BBC řekla, že vítá každou pozitivní změnu, která se ale podle ní měla odehrát již o mnoho let dříve. „Zápis ženina jména do občanského průkazu není jen záležitost ženských práv – je to záležitost lidských práv,“ řekla. „Každý jedinec, který existuje, má právo mít vlastní identitu.“

Žena je majetek muže

Mnoho afghánských mužů se dodnes zdráhá říkat jména svých sester, matek a manželek na veřejnosti. Referují k nim právě jen obecnými jmény.

Když se žena vdává, její jméno není uvedeno na svatebních oznámeních. Pokud je nemocná, její jméno není uvedeno na receptech. Když zemře, její jméno se neobjeví na parte ani na hrobě. Vždy se o ní mluví jako o dceři, manželce nebo matce muže.

Aktivistky čekají, že jejich iniciativa tvrdě narazí na nesouhlas konzervativních členů vlády, z nichž už někteří vyjádřili svůj odpor. 

Nezanedbatelná část kritiky aktivistek přichází ale i od samotných žen: „Když se mě někdo zeptá na jméno, je to pocta pro mého bratra, otce a snoubence,“ uvedla jedna z Afghánek. „Chci být označovaná jako dcera svého otce a sestra svého bratra a v budoucnosti jako žena svého může,“ dodala další.

„Jediný důvod, proč neříkám ženino jméno, je ten, že nechci, aby mě ostatní zesměšňovali. Afghánistán není tak rozvinutá země, aby lidé akceptovali jméno matky v rodném listě,“ vysvětlil na dotaz Rádia Svobodná Evropa jeden z mužů.

Jméno je základní lidské právo

„I když afghánský parlament předá návrh a prezident ho pak schválí, budeme bojovat dál, dokud z ženských jmen nezmizí hanba,“ řekla osmadvacetiletá aktivistka vystupující pod jménem Osmany, jež kampaň před třemi roky odstartovala.

„Žena je především člověk a až poté vaše manželka, sestra, matka nebo dcera. Má právo na svou vlastní identitu,“ podpořila ji afghánská zpěvačka Aryana Sayeedová, která vystoupila na podporu kampaně dokonce veřejně.

Podle sociologa Aliho Kaveha je žena ve společnosti nejlépe vnímána, pokud naplňuje pořekadlo „slunce ani měsíc ji neviděli“. „Ti nejpřísnější a nejkrutější muži jsou vnímáni jako nejctnostnější. Pokud se ženy chovají liberálně, ostatní na ně pohlížejí jako na promiskuitní a nečestné,“ popsal Kaveh.

„Nepřestaneme bojovat, dokud parlament ten zákon neschválí. Pak ho společnost bude muset akceptovat,“ uzavírají aktivistky.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...