Španělská loterie - ilustrační foto

Španělská loterie - ilustrační foto | foto: El Gordo

Žádaným číslem loterie ve Španělsku je datum Jacksonovy smrti

  • 0
Nejžádanějším číslem tradiční vánoční loterie ve Španělsku se letos stalo 25.609, což je datum úmrtí amerického zpěváka Michaela Jacksona. Král popu zemřel 25. června 2009. Uvedla to agentura Ventura24, která se specializuje na prodej lístků loterie na internetu.

Španělé si mohou u vánoční loterie v rámci možností vybrat číslo, na které chtějí vsadit. Letos stejně jako každý rok mnoho Španělů sází také na "démonické" číslo 66.666.

Vánoční loterie pojmenovaná El Gordo (Tlouštík) je ve Španělsku institucí, která 22. prosince spojuje po více než tři hodiny rodiny, přátele a kolegy v práci před televizní obrazovkou. S napětím sledují tah čísel. Vylosovaná čísla i číslo vítězného losu potom tradičně několik hodin vyzpěvují děti v uniformách madridské školy San Ildefonso, bývalého sirotčince.

El Gordo má velkou tradici a účastní se jí kolem 80 procent Španělů, z nichž každý si koupí alespoň jeden tiket. Na rozdíl od jiných her v ní však nebere vítěz celý jackpot; smyslem je, aby se o výhru podělilo co nejvíce sázejících.

Loni byly v této loterii, považované za jednu z nejštědřejších na světě, rozděleny více než dvě miliardy eur.