Víc než šperky vynikaly na modelkách bílé roušky.

Víc než šperky vynikaly na modelkách bílé roušky. | foto: Profimedia.cz

Modelky v Číně musely na molo s rouškou kvůli znečištění ovzduší

  • 11
Dělat módní přehlídku venku je v čínském Nan-ťingu životu nebezpečné. Znečištění ovzduší ve městě čtyřicetkrát přesáhlo limitní hodnotu Světové zdravotnické organizace, takže modelky, které předváděly šperky, musely vyjít na molo i s neslušivým doplňkem.

Víkendová přehlídka zlatých šperků v parku čínského města Nan-ťing vypadala jako z katastrofického filmu. Bohužel to byla skutečnost. Modelky musely na molu pobíhat s maskami na obličeji, které tak strhávaly více pozornosti než největší a nejblyštivější předváděné klenoty.

Míra znečištění ovzduší je v Číně tak vysoká, že se lidé ve velkých aglomeracích začínají doslova dusit. Na ulicích bez roušky na obličeji téměř nikoho nepotkáte. Organizátoři se však přesto rozhodli uspořádat přehlídku venku. Modelky ji statečně odchodily a publikum se vydrželo dívat, většinou rovněž s rouškami.

Nan-ťing na východě Číny v provincii Ťiang-su není ovšem jediným obřím městem, v němž rapidní rozrůstání průmyslu a dopravy působí extrémní znečištění ovzduší prachem a oxidy dusíku a síry.

"Asijská supervelmoc zažívá posledních deset let rapidní urbanizaci, prudce roste počet elektráren spalujících uhlí, které jsou primárním faktorem ve zhoršování celé situace," píše britský list Daily Mirror, který přináší fotografie z přehlídky s modelkami v obličejových rouškách.