Kousek z dortu ze svatby prince Williama a Kate se v dražbě prodal za 80 tisíc...

Kousek z dortu ze svatby prince Williama a Kate se v dražbě prodal za 80 tisíc korun. | foto: AP

Kousek z dortu ze svatby prince Williama a Kate vydražili za 80 tisíc

  • 17
Svatba prince Williama a Kate Middletonové v dubnu 2011 vyvolala doslova mánii. Dívky chtěly mít šaty jako nevěsta, prodávaly se nejrůznější suvenýry připomínající královskou svatbu. Po dva a půl roce se nyní v dražbě prodal plátek ze svatebního dortu: v přepočtu za 80 tisíc korun.

Princ William a Kate měli na svatbě osmipatrový dort od cukrářky Fiony Cairnsové. Spíše než české tradiční krémové dorty, připomínal biskupský chlebíček, aby vydržel do nejdéle. Podle tradice se totiž část z něho odložila a podávala na křtinách jejich prvorozeného syna prince George (více zde).

Aukční síň Julien's totožnost dražitele nezveřejnila a neprozradila ani, jestli byl kousek dortu ještě jedlý, nebo bude spíš jen na okrasu.  

Královští novomanželé si svůj svatební dort nejspíš moc neužili, jen ho symbolicky nakrojili. Většina z něj se rozkrájela na kousky, které se pak rozdaly. Některé se podařilo zpeněžit v nejrůznějších aukcích.

V roce 2011 se na aukci dostala část dortu vévody a vévodkyně z Cambridge s věnováním od prince Charlese a jeho manželky Camilly.

Ve stejné dražbě byl k mání také kousek dortu ze svatby prince Charlese a lady Diany z roku 1981, další ze svatby prince Andrewa a Sarah Fergusonové z roku 1986 a plátek originálního dortu ze svatby princezny Anny a Marka Phillipse z roku 1973.

Že si Britové královské suvenýry cení, dokazuje také fakt, že v červenci 2012 se prodal toast ze snídaně novomanželů prince Charlese a Diany. Dražitel byl za něj ochoten dát v přepočtu 7 500 korun.


Britská královská rodina