Noemova archa

Noemova archa - Noe a jeho archa jsou dávným a vděčným námětem, při němž je popouštěna uzda fantazii. Tomuhle anonymnímu tvůrci nešlo o dramatickou evokaci příběhu. | foto: Profimedia.cz

Britští ateisté vyrazili do boje proti zoo. Podle nich popírá evoluci

  • 15
Spor kreacionistů s evolucionisty se dostal do britské zoologické zahrady. Ta podle ateistické organizace British Humanist Association propaguje kreacionismus, tedy víru, že svět stvořil Bůh a ohrožuje tak veřejné mínění.

Zoologická zahrada ve Wraxallu nedaleko Bristolu už svým názvem "Noemova archa" naznačuje, že její majitelé Anthony a Christina Bushovi jsou věřící. Britské humanistické asociaci (BHA) ovšem připadá, že jsou nebezpečnými popírači darwinismu a na své kreacionistické zaměření podle nich neupozorňuje zahrada dostatečně a snaží se nenápadně tuto víru vnutit svým návštěvníkům.

V zoo najdete nápisy, že zvířata loví a zabíjejí proto, že člověk se vzbouřil proti Bohu a na jejich webových stránkách se píše, že darwinismus je "špatný".

Jinde se dočtete "Bůh dohlíží na lidi na zemi, kterou stvořil. Ale není spokojen s tím, co vidí. Násilí, korupce. Lidé mají srdce plná zla. Bůh je znechucen a rozhodl se vymést lidi a zvířata ze země tím, že sešle potopu."

Podle BHA Noemova archa mate návštěvníky a ohrožuje veřejnost tím, že se snaží popírat vědecké důkazy o evoluci. Proto poslala asociace výzvu turistickým institucím, aby tuto zoo vymazaly ze svých materiálů a přestaly ji propagovat. "Myslíme, že je nevhodné, aby turistické organizace podporovaly instituce, které se snaží vpravit do lidí náboženské postoje a ideologie," řekl deníku Daily Mail ředitel pro vzdělání a věci veřejné v BHA Andrew Copson.

Pracovníci Zoo se brání. "Nabízíme našim návštěvníkům šanci aby se zamysleli nad evolucí i stvořením. Je to svobodná země a máme na to právo," řekl vědecký pracovních Noemovy archy Jon Woodward, který navíc zdůrazňuje, že na rozdíl od kreacionistů zastávají v zoo názor, že svět kolem nás je výsledkem stvoření Bohem i evoluce. Noemova archa trvá na tom, že se při výkladu výhradně drží státních osnov a kreacionismus nepřednáší. "Z víc než 120 tisíc návštěvníků ročně, z nichž velkou část tvoří rodiče s dětmi a školní výlety, jsme dostali jen 10 stížností na toto téma, což je velmi málo. Veřejnost evidentně názor BHA nesdílí," řekl Woodward.

BHA stojí také za ateistickou kampaní v autobusech, kde vyvěšovali plakáty s nápisem "Žádný Bůh zřejmě není. Tak se přestaňte bát a užívejte si života."

Volání britských humanistů se ovšem neshledává s úspěchem. Noemovu archu nikdo z turistických map vymazat nechce. "Připadá mi zvláštní, že organizace, o které jsem si myslela, že propaguje svobodu myšlení, žádá takovou cenzuru," řekla deníku Daily Telegraph ředitelka asociace britských a irských zoologických zahrad a akvárií Miranda Stevensonová.



Témata: Věci veřejné