Princ Andrew (11. srpna 2021)

Princ Andrew (11. srpna 2021) | foto: AP

Žaloba na prince Andrewa za údajné sexuální napadení má zelenou

  • 9
Princ Andrew neuspěl u soudu v New Yorku se žádostí o zamítnutí žaloby ohledně sexuálního napadení. Soudce Lewis Kaplan oznámil, že stížnost Virginie Giuffreové může být projednána. Princ je tak opět o něco blíže soudu v případě, který souvisí s kauzami zesnulého finančníka Jeffreyho Epsteina.

Princovi právníci požadovali odmítnutí žaloby s odvoláním na dohodu, kterou Epstein uzavřel s Giuffreovou v roce 2009. Za to, že stáhla podobnou žalobu na něj, jí zaplatil 500 tisíc dolarů, což je v přepočtu skoro 11 milionů korun. Podle Andrewova týmu dohoda zahrnuje pasáž, která v této věci vylučuje stíhání dalších lidí.

Soudce Kaplan ovšem podotkl, že jednašedesátiletý vévoda z Yorku nepatří mezi strany zmíněného urovnání. Jeho právníkům se podle Kaplana nepodařilo zpochybnit ústavnost žaloby podané loni v srpnu. Podle ní Andrew Giuffreovou napadl před více než 20 lety, tedy v době, kdy byla údajná oběť nezletilá. Princ obvinění odmítá.

Případ je součástí sexuálního skandálu kolem amerického finančníka Epsteina, s nímž se Andrew přátelil podobně jako další osobnosti včetně amerických exprezidentů Donalda Trumpa a Billa Clintona. 

Epstein, který byl podezírán ze sexuálního vykořisťování desítek mladých dívek, spáchal v roce 2019 sebevraždu v newyorském vězení, kde čekal na soudní proces. Po jeho smrti se pozornost amerických úřadů obrátila k jeho dlouholeté britské spolupracovnici Ghislaine Maxwellové, která byla v prosinci uznána vinnou ze sexuálních zločinů.

Virginia Giuffreová během rozhovoru pro BBC Panorama (2. prosince 2019)

Obvinění Giuffreové proti Andrewovi nebyly součástí jedné ani druhé trestní kauzy. Američanka nicméně v žalobě uvádí, že Epstein s Maxwellovou ji v roce 2001 dotlačili k intimním schůzkám s princem.

Zdali nyní věc dospěje k plnohodnotnému soudnímu procesu, stále není jasné. Andrewovi právníci by mohli znovu požádat o odmítnutí žaloby na základě argumentu, že ani princ, ani Giuffreová nežijí ve Spojených státech. 

Dalším možným scénářem je mimosoudní urovnání. Andrew by se také mohl odmítnout dostavit k soudu. „Žádná z možností, jimž princ Andrew čelí, není jednoduchá, a jeho již tak značně poškozená pověst pravděpodobně dál utrpí,“ uvedla televize ITV.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina
,