Shakira (3. dubna 2014)

Shakira (3. dubna 2014) | foto: AP

Shakira raději doplatila španělským úřadům na daních půl miliardy

  • 6
Kolumbijskou zpěvačku Shakiru (41) vyšetřují španělské úřady kvůli možným daňovým únikům. Teď podle katalánského deníku El Periodico doplatila za rok 2011 na daních z celosvětového příjmu v přepočtu víc než půl miliardy korun. Předtím prý byla varována, že pokud nezaplatí, může jít i do vězení.

Daňové přiznání zpěvačky pro rok 2011 je přitom jen jedním ze čtyř, které španělské úřady zkoumají. Přiznání z dalších tří let 2012-2014 jsou podle tamního tisku stále vyšetřovány. 

Shakira už dřív popřela, že by k daňovým únikům došlo a navíc prý v daném období trávila většinu času mimo Španělsko. Tamní úřady naopak tvrdí, že ve Španělsku žila dostatečně dlouho, a tak musí zaplatit daň z celosvětového výdělku, a ne jen z příjmů získaných ve Španělsku. Tam se k placení daní Shakira přihlásila až v roce 2015, předtím byla registrována v daňovém ráji na Bahamách.

Podle zdrojů z okolí zpěvačky, které cituje deník La Vanguardia, Shakira vždy plnila své daňové povinnosti a je připravena situaci vyřešit. Podle jejích právníků jde jen o rozdílný výklad kritérii pro placení daní, a rozhodně ne o úmysl vyhnout se jejich zaplacení. Čeká se, že daňoví poradci zpěvačky budou trvat na tom, že ve Španělsku trávila ve sporných letech méně než 183 dní, a tak neměla povinnost platit tam daň z celosvětových příjmů.

Shakira je jednou z hvězd, které se objevily v nedávném skandálu „Paradise Papers“. Zjistilo se totiž, že převedla hudební práva ve výši v přepočtu téměř 870 milionů korun na firmu na Maltě. Její advokátka Ezequiel Cameriniová to později vysvětlila tak, že Shakira „coby mezinárodní umělec žila v průběhu svého profesního života na několika místech, a to v úplném souladu se zákony všech jurisdikcí, ve kterých má bydliště.“

Zpěvačka je partnerkou španělského fotbalisty Gerarda Piquého (31), se kterým má dva syny – pětiletého Milana a čtyřletého Sashu. Majetek Shakiry se odhaduje v přepočtu na více než 4 miliardy korun.

Zpěvačka v reklamě z roku 2014: