Zita Kabátová leží v nemocnici

Devadesátiletá filmová herečka Zita Kabátová leží v pražské nemocnici v Motole. "Leží tu již několik dní. To je jediné, co mohu potvrdit," řekla mluvčí motolské nemocnice Eva Jurinová. Jaké zdravotní obtíže umělkyni do nemocnice přivedly a jak dlouho bude hospitalizace trvat, Jurinová neupřesnila.

Kabátová měla ve středu večer v Brně na filmové přehlídce Festival pohodových filmů osobně uvést film Přednosta stanice, v němž vystupovala vedle Vlasty Buriana.

Herečka oslavila letos v dubnu své devadesáté narozeniny.

Přesto si ani v pokročilém věku na nedostatek práce nemůže stěžovat. V posledním desetiletí hrála ve filmech Král Ubu, Modré z nebe, Zapomenuté světlo a Babí léto.

Jako čtyřiaosmdesátiletou ji režisér Jan Hřebejk obsadil do svého divadelního debutu - role hraběnky de Rosemonde v Hamptonových Nebezpečných vztazích, které měly v roce 1997 premiéru v Divadle pod Palmovkou.

Diváci ji na stříbrném plátně viděli poprvé v roce 1936. K jejím filmovým partnerům patřili herci zvučných jmen, kromě Buriana například Jaroslav Marvan či Oldřich Nový, v jehož divadle také působila.

Se svým hereckým kolegou Svatoplukem Benešem se Kabátová ve filmu potkala poprvé až letos ve svém zatím posledním snímku Želary režiséra Ondřeje Trojana.

,