Pečující maminka, milující manželka a píšící dcera. Ženy Zdeňka Svěráka

  • 6
Život spisovatele, scenáristy, herce, dramatika a textaře Zdeňka Svěráka provází řada žen. Ve filmu hlavně Daniela Kolářová (Na samotě u lesa, Vratné lahve), Libuše Šafránková (Jára Cimrman ležící, spící, Obecná škola, Kolja). A jaké jsou reálné osudové ženy Svěráka, který nedávno slavil pětaosmdesátiny?

Maminka Růžena

Zdeněk Svěrák a jeho maminka Růžena

Růžena, za svobodna Synková, se za Františka Svěráka provdala v roce 1929. Známý je tragický osud jejich prvorozeného Zdeňka, který zemřel po sepsi, následně narozený další syn dostal také jméno Zdeněk. Rodiče ho starostlivě opečovávali, aby se mu nic nestalo. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Růžena Svěráková byla ženou v domácnosti, její manžel si zakládal na tom, že dokáže rodinu finančně zabezpečit. 

„Maminka byla dojímavá. A to jsem taky. Proto se nestydím napsat scénu, o které vím, že bude dojemná. A kašlu na to, že mi budou říkat, že je to kýč. Protože dojetí a smích jsou váhy. Takový je život, že se někdy smějeme a jindy pláčeme,“ uvedl Svěrák před lety pro Český rozhlas. 

Postavu maminky ztvárnila herečka Tereza Ramba. „Po strništi bos není, a to zdůrazňuji, není kronika naší rodiny. Od té jsme se jen odpíchli,“ upozornil Svěrák.

Manželka Božena

Božena Svěráková a Zdeněk Svěrák

Boženu, za svobodna Němečkovou, poznal na Vysoké škole pedagogické. Vzali se v roce 1959 a mají dvě děti – syn Jan je režisér, dcera Hana je spisovatelkou.

Manželka Božena celý profesní život strávila jako učitelka českého jazyka a dějepisu. Tak trochu může za to, že se z manžela-učitele stal umělec, dovolila mu totiž jít do rozhlasu v Praze.

„Představte si, že jste v Žatci a máte dvě děti. A manžel se rozhodne, že půjde do Prahy. To ji čekalo. I když jsem každý víkend jezdil do Žatce, ale bylo to od ní hrdinství. A já jsem jí dodneška vděčný, že tenkrát řekla: Jdi, vrátit se můžeš vždycky,“ složil hold své ženě na Televizi Seznam.

Sestra Božena

Zdeněk Svěrák (Praha, 6. dubna 2020)

Manželům Svěrákovým se kromě Zdeňka narodila také dcera, dostala jméno Božena. Moc se toho o ní neví, podle dostupných informací se sestra Zdeňka Svěráka kdysi živila jako prodavačka. Z Prahy se odstěhovala do obce Třebotov.

Dcera Hanka

Hanka Jelínková

Šedesátiletá dcera Hanka, nyní Jelínková, vystudovala ČVUT, později dokončila pedagogické studium na UK v Praze. V roce 2001 vydala svou první knížku říkanek, dnes jich je pět plus jedno leporelo a pohádková knížka Šimon a štěňátko Bára. Vlastní nakladatelství Naše kniha, otevřela i jazykovou školu The Redbrick House.

„Víc mi vyhovuje, když mě lidé poznají jako Jelínkovou, a když později zjistí, kdo je můj táta, reakce jsou pozitivní. Mně tenhle druh zájmu není příjemný, nechci se chlubit tátovým peřím,“ prohlásila.

Vnučka Kateřina

Vnučka Zdeňka Svěráka Kateřina

Z pěti vnoučat má Zdeněk Svěrák jedinou vnučku – Kateřinu. Je jí 33 let a má syna, takže slavný cimrmanolog se díky ní stal pradědečkem. Vdávala se v roce 2013 u rodinného statku v Růžkových Lhoticích na Benešovsku.