Žebráci na určená místa nepatří

- Pražští zastupitelé dnes po bouřlivé diskusi schválili návrh vyhlášky, která má kvůli možnému porušování veřejného pořádku omezit žebrání. Vyhláška bude platit od poloviny května. Žebrání bude podle vyhlášky zakázáno v prostorách metra, ve vozidlech městské hromadné dopravy, na železničních stanicích a zastávkách a na zastávkách osobní linkové dopravy.
Žebráci nebudou moci být také u škol, na letištích a u zastupitelských úřadů. Žebrání vyhláška zakazuje i v 34 ulicích a náměstích v Praze 1; většinou jde o turisticky atraktivní místa. Postihem za překročení vyhlášky má být vykázání na jiné místo nebo pokuta. Podstatná ale nebude peněžní sankce, ale právě oprávnění strážníků a policistů určit žebrákům jiné místo.
Schválení vyhlášky předcházela bouřlivá diskuse, v níž na politické příslušnosti řečníků nezáleželo. "V řadě případů žebrání se jedná o sociální problém. Jak můžeme omezovat žádost o dobrovolný dar," tázal se zastupitel Unie svobody Jiří Witzany. "Myslím, že ta vyhláška by měla být schválena," prohlásil jeho stranický kolega Tomáš Vrbík.
"Vyhláška navrhuje regulovat žebrotu a vytlačit ji z míst, která jsou exponovaná," obhajoval návrh radní pro bezpečnost Rudolf Blažek (ODS). Podle něj nelze žebrání zcela vymýtit, ale jen omezit. Ke kritikům se naopak přidal zastupitel KDU-ČSL Marián Hošek. "Prahu skutečně trápí krádeže, drogy a prostituce, žebráci jsou až na posledních místech," uvedl.
Mnohým zastupitelům především vadilo, že spolu s návrhem vyhlášky nebyl předložen materiál o sociálním systému, který by se této věci týkal. "Myslím, že sociální systém je postačující," prohlásil naopak například zastupitel Josef Dobrý (ČSSD).
Policisté a strážníci, kteří budou dodržování vyhlášky kontrolovat, budou moci předávat osobní údaje žebráků úřadům sociální péče v místě jejich bydliště.