Vědci chtějí vyšlechtit arašídy i pro alergiky

  • 4
Spousta lidí chroupá arašídy plnými hrstmi. Málokdo si přitom uvědomí, že mohou být i životu nebezpečné. Své o tom vědí zejména alergici, kteří na mlsný jazýček doplatili vážnými zdravotními potížemi. Podle ministerstva zemědělství USA se tento problém týká zhruba jednoho procenta populace.
Jak zatím prokázali vědci z jeho neworleanského oddělení, hlavní vinu nese sedm bílkovin podzemnice olejné, které se podařilo identifikovat. V pětadevadesáti procentech případů se na nepříjemných reakcích podílejí alergeny Ara h 1 a Ara h 2.
Tým vedený Soheilou J. Malekiovou si proto dal za úkol vytvořit genetickými změnami takový druh burských oříšků, v nichž se dvě nejnebezpečnější látky prakticky neobjeví. Zatím jsou vědci ve stadiu hledání optimálních variant této rostliny, které by bylo možno vhodně zkřížit. Práce si zřejmě vyžádá několik let.

Vždyť pouze ve Spojených státech existuje na 14 tisíc druhů burských oříšků.
Expertům se dosud podařilo z jejich počtu nejprve eliminovat osm stovek a pak je snížit na nejnadějnějších sto s nejnižším výskytem alergenů. K posledním dvěma favoritům jim však zbývá ještě hodně dlouhá cesta.