Vorlíčkovy nápady: Droběna čapla prince, dvojnice Saxany skákala z okna

  • 11
Režisér Václav Vorlíček, který zemřel 5. února ve věku 88 let, měl vždy plnou hlavu neotřelých nápadů. Mnohými zaskočil nejen svůj štáb, ale někdy i herce přímo na place při natáčení. Některé z nich připomněl týdeník 5plus2.

Růžičková „čapla“ Trávníčka

Helena Růžičková coby Droběna v pohádce Tři oříšky pro Popelku (1973)
Libuše Šafránková a Pavel Trávníček ve filmu Tři oříšky pro Popelku (1973)

Tři oříšky pro Popelku (1973)

Pořádné překvapení připravil Václav Vorlíček na nic netušícího Pavla Trávníčka při natáčení tance s Helenou Růžičkovou v legendárních Třech oříšcích pro Popelku. 

„Když jsme scénu rozehráli, vzal jsem si Helenu stranou. Řekl jsem jí, ať se po druhé taneční otočce podívá ke kameře, já jí mávnu a ona ať Pavla čapne jako pytel cementu a nese si ho domů. Pavlovi jsme nic neřekli a on v osudný okamžik zůstal nakročený, ztuhnul a díval se po mně s vytřeštěným pohledem, jestli zařvu stop, když to není ve scénáři. Zatímco všechny záběry se točí dvakrát až třikrát, tenhle jsme opakovat nemuseli,“ vzpomínal režisér.

6. února 2019

Slavná filmová místa

Sledovat další díly na iDNES.tv

Černocká nechtěla skočit z okna

Dívka na koštěti (1971)

Ve svízelné situaci se režisér Vorlíček ocitl, když při natáčení jedné z posledních scén filmu Dívka na koštěti mladičkou Petru Černockou přemohl strach a odmítla skočit z okna druhého patra školy pro odvar z babského ucha, jak jí ukládal scénář. Pohotovému Vorlíčkovi se podařilo najít přímo na ulici dívku podobnou filmové Saxaně. Nakonec jí nechal napsat omluvenku do školy a přiměl skočit místo Černocké.

Kvůli Arabele vymýšleli hlouposti

Arabela (1980)

Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (1993)

Úspěšný seriál Arabela, který vznikal na objednávku pro německou televizi, se po letech dočkal pokračování s názvem Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek. Vorlíček později vzpomínal, že psaní scénáře pro něj bylo spíše za trest.

„Po pravdě, to bylo peklo. Německý televizní šéf nám řekl: Než odejdu do penze, mám pro vás jako dárek objednávku na dalších šestadvacet dílů. Jenže my už s Macourkem všechny bláznoviny vypotřebovali, použili jsme i věci nachystané pro jiné filmy a v zoufalství si vymýšleli kraviny, třeba že se hrdinové narodí jako stařečci a pak mládnou,“ prozradil, jak vznikla hlavní zápletka nové série.

Rybník? Ani náhodou, chci Kampu!

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974)

Podle původního námětu Petra Markova se vodnická komedie Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách měla odehrávat na malebném venkově u rybníka s mlýnem. Ovšem Václav Vorlíček si jako rodilý Pražan křtěný Vltavou prosadil, že se příběh bude nakonec odehrávat na pražské Kampě.

Vdova, Saxana i Mráček. Vorlíčkovy filmové skvosty

6. února 2019