Unikátní projekt boří předsudky

Pražská rodina Turkových a vídeňská rodina Ebner se doposud osobně neznaly. Minulý víkend však k tomu měly příležitost. Na základě jedinečné akce, kterou v tomto roce pořádá město Vídeň, dostaly losem vybrané rodiny nových budoucích členů Evropské Unie možnost setkat se s rodinami rakouské metropole.

Za Prahu byla vylosována rodina Turkových, která byla pozvána do Vídně, kde se seznámila s běžným životem jedné rodiny našeho jižního souseda.

Následovala návštěva rovněž vylosované rodiny Ebner, která se minulý víkend sešla s Turkovými v jejich rodném městě Praze.

"Měli jsme příležitost se při našich osobních rozhovorech seznámit s problémy, se kterými se české rodiny musí každodenně potýkat. Během těchto diskusí jsme nalezli spoustu srovnatelných, na druhé straně však i rozporuplných bodů, které by se však vstupem do Evropské Unie měly vyřešit," zhodnotil pan Ebner své setkání s Turkovými v Praze.

Dodal, že obě rodiny se shodly na tom, že vstup České republiky do EU je jak pro nás, tak i pro Čechy žádoucí a pro obě strany přínosný.

Podobné rodinné setkání zorganizovalo město Vídeň i v ostatních metropolích nově přístupujících států Evropské unie.

Již v létě měly rodiny z Bratislavy, Ljublaně a Budapešti příležitost se ve Vídni seznámit s vídeňskými rodinami a jejich životem.

"Projekt tak slouží nejen k lepšímu poznání a porozumění, ale i k odbourání zastaralých předsudků," shrnul význam projektu Petr Hnízdo, ředitel pražské pobočky rakouské agentury Compress, která se na projektu podílí.

Pražská rodina Turkových a vídeňská rodina Ebner při vzájemném setkání v Praze.