Tradiční "souboj petard" si ve Španělsku vyžádal 135 zraněných

Tradiční lidový "souboj petard", který se každoročně během mariánských slavností pořádá ve východošpanělském městě Elche, si v noci na dnešek vyžádal 135 zraněných, z toho čtyři těžce, sdělily místní policejní zdroje. Po celou noc obyvatelé Elche, vybaveni zvláštními oděvy, čepicemi, rukavicemi a holínkami, metají petardy, jejichž dráhy ovšem nelze kontrolovat. Letos obyvatelé spotřebovali přes 80.000 pyrotechnických střel.

Obzvláště těžké zranění utrpěl 23letý mladík, jehož převezli do nemocnice v Alicante s těžkými zraněními na hrudníku, na břiše a na jedné ruce. Do nemocnice byli převezeni ještě  tři další lidé, ostatní ranění bylo ošetřeni na místě. Loni se při těchto slavnostech  zranilo 245 lidí.

Souboj petard, který se koná v okruhu vymezeném policií, je součástí každoročních oslav "Nit  de l'Alba", jejichž tradice pochází ze 17. století. Tehdy otcové rodin u příležitosti svátku  Nanebevzetí Panny Marie vylézali v noci na střechy svých domů a stříleli do vzduchu tolik  ran, kolik dětí měli, uvádí se v rukopisu z roku 1620, který místní radnice uchovává.