Spisovatel Kratochvil přišel ve vlaku o peněženku

Spisovatel Jiří Kratochvil byl před časem okraden při jízdě vlakem. "Nějaký zlosyn mi zezadu přes sedadlo vytáhl z visící bundy peněženku, ve které jsem měl patnáct tisíc korun a všechny doklady, včetně občanského průkazu," řekl známý brněnský romanopisec. "Už samotná konstrukce vagónového interiéru dosvědčuje, jak je tato společnost na náhlý boom kriminality nepřipravena. Zůstane-li i nadále tak dojemně bezbranná, vidím její budoucnost černě," soudí literát. Ještě horší než citelná finanční ztráta však byla následující kalvárie po úřadech, kde musel pracně dokazovat, kdo vlastně je.
Nebyl by ovšem "největším zjevem českého písemnictví po roce 1989" - jak jej z Paříže nazývá Milan Kundera -, kdyby nepřetavil svůj deprimující zážitek v tvůrčí čin. "Psaním jsem překonal hluboký šok. Kvůli svému okradení dnes alespoň vím, že zůstat bez průkazu totožnosti je totéž jako stát se absolutně nikým - tedy vůbec žádnou totožnost nemít!" řekl šedesátiletý Kratochvil.

Život bez identity se s růstem počtu bezdomovců stal v naší zemi masovým jevem. "Co kdybych se zalekl čekání před desítkami dveří na úřadech? Stal bych se též jedním z armády vagabundů, kteří úředně neexistují! Z takových úvah jsem začal rozvíjet příběh o ztrátě identity," říká spisovatel, který v 90. letech posbíral všechny hlavní české ceny za literaturu.

Tak vznikla novela Truchlivý Bůh, která vypráví o člověku, jenž se vykoupil ze svého utrpení tím, že vyměnil s Bohem svůj strastiplný lidský úděl za nesmrtelnost - znamenající ovšem i ztrátu lidské identity. "Bezdomovcům se skutečně někdy říká "boží lidé" - nedá se z toho ovšem vyvozovat, že bych na jejich tristní existenci viděl něco božského," podotkl spisovatel.