Schwarzeneggerův film vyvolává kontroverze

  • 8
Nový film Arnolda Schwarzeneggera Collateral Damage má přijít brzy do amerických kin - už teď se o něm vedou vášnivé diskuse. Start snímku byl sice naplánován už na loňský podzim, ale vzhledem k útokům na Světové obchodní centrum byl odložen. Schwarzenegger v něm hraje hasiče, který přijde při pumovém útoku kolumbijských narkomafiánů o celou rodinu. Jak bývá v těchto filmech obvyklé, postižený muž se poté vydá na cestu pomsty a potrestání viníků.

Proti snímku protestují nejen kolumbijští aktivisté, kterým se nelíbí, že jsou v něm obyvatelé této země prezentováni především jako obchodníci s drogami a teroristé, ale i různé občanské inicitivy, kterým vadí přílišné násilí.

Z hlediska amerického spotřebitele je Schwarzenegger čistě evropské zboží. Narodil se v Rakousku nedaleko Štýrského Hradce v rodině vrchního četnického inspektora a začínal jako trenér v mnichovském fitnesscentru. Má akademický titul v oboru hospodářských a společenských věd, velmi úspěšně podniká, oženil se s neteří prezidenta Johna Kennedyho a zná se s většinou amerických prominentů. Zvlášť blízké přátelství s bývalým prezidentem Bushem opět získává na ceně.

Schwarzenegger s olympijskou pochodní