Na koláž jsme použili fotografii princezny Diany z roku 1997, snímek Jindřicha Forejta je aktuální. | foto: koláž Téma

Osobnost Diany se během let značně změnila, říká Forejt. Seriál kritizuje

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Britská princezna Diana zemřela přesně před čtvrtstoletím, v noci z 30. na 31. srpna 1997 po autonehodě. Bylo jí pouhých 36 let. Znalec královských rodů a bývalý protokolář Pražského hradu Jindřich Forejt vysvětluje kouzlo i omyly ženy, která chtěla mít dokonalou rodinu. Jak probíhal její pohřeb, jehož se osobně účastnil? A v čem je Dianina ikona dodnes zrádná?

Momenty, při kterých Diana „porušila“ královská tabu, prý začínají svatebním slibem princi Charlesovi, v němž odmítla říct, že ho „bude poslouchat“. Jak tohle vidíte?
Záleží na tom, zda se ptáte protokolisty, který je odborníkem na ceremoniály, nebo komentátora, který to vidí v širších souvislostech. Té druhé role bych se rád ujal: Když se totiž královna Alžběta II. ještě jako princezna vdávala za poručíka královského námořnictva Philipa Mountbattena (ustanoveného vévodou z Edinburghu, zemřel loni v dubnu v nedožitých 100 letech, pozn. red.), tak si také mohla zvolit, zda bude pasáž o poslušnosti manželovi ze slibu vypuštěna. Předpokládaná dědička trůnu ovšem v roce 1947 trvala na tom, že tam ona formulace zůstane, i když věděla, že to u mnoha hostů ve Westminsterském opatství vzbudí s ohledem na její postavení překvapení. Vždyť co přesně mělo být chápáno poslušností u příštího suveréna země? Princezna Alžběta dala tímto krokem najevo, že si váží tradice, protože i její matka a také její babička slíbily svým manželům poslušnost. Chtěla ukázat, že vnímá rodinu stejně silně jako ony.

Jak zohlednila pocity synů, kteří museli následující den jít do školy a vnímat pohledy spolužáků i učitelů, co interview viděli? Chová se takto citlivá a starostlivá matka?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma

Britská královská rodina