Rowan Atkinson (Londýn, 19. června 2022)

Rowan Atkinson (Londýn, 19. června 2022) | foto: Profimedia.cz

Komici mají právo vtipkovat o všem. Úkolem komedie je urážet, míní Atkinson

  • 34
Britský herec Rowan Atkinson (67), známý po celém světě jako Mr. Bean, tvrdí, že komikům by mělo být ve svobodné společnosti dovoleno vtipkovat naprosto o čemkoli. Komik prohlásil, že smyslem komedie může být i urazit. Argumentuje tím, že humor se přece dělá proto, aby někoho nebo něco zesměšnil.

Není to poprvé, co se Rowan Atkinson ohrazuje proti takzvané cancel culture (v češtině překládáno jako kultura rušení, snaha o vytlačení jedince ze sociálních či profesních kruhů, odehrává se jak na sítích, tak v reálném životě).

V minulosti vedl herec také kampaň proti zákonům, které by mohly omezit svobodu projevu. Uvedl, že si myslí, že by lidé měli být velmi opatrní při omezování toho, o čem smějí komici vtipkovat. „Myslím, že úkolem komedie je urážet, nebo mít potenciál urážet. Tento potenciál nelze vypustit, každý vtip má svou oběť,“ uvedl.

Atkinson, který působí v komediální branži již více než čtyřicet let, se rovněž vyjádřil k návrhu, že vtipy by měly „útočit“ jen na ty, kteří jsou momentálně u moci.

„Existuje spousta extrémně samolibých lidí, kteří by mohli být považováni za nižší společenské vrstvy, a kteří si také zaslouží, aby je někdo pěkně srovnal. Ve správné svobodné společnosti by mělo být rozhodně dovoleno vtipkovat úplně o všem,“ řekl komik.

Atkinson brání Johnsona kvůli výrokům o burkách. Byl to dobrý vtip, říká

Společenskému klimatu podle Atkinsona neprospívají ani sociální sítě. Uvedl, že platformy často vytrhávají vtipy z jejich původního kontextu ve snaze vyvolat hněv. V lednu 2021 také řekl, že ho sociální média naplňují strachem z budoucnosti, a že prohloubila rozdělení společnosti a snížila její toleranci.

„Problém, který máme na internetu, je, že algoritmus rozhoduje o tom, co chceme vidět, což ve výsledku vytváří velice zjednodušený pohled na společnost. Stává se z toho klasické „buď jsi s námi, nebo jsi proti nám“. A „pokud jsi proti nám, zasloužíš si, aby tě „zrušili“,“ dodal.

ANKETA: Souhlasíte s Atkinsonem v tom, že komici mají mít právo urážet kohokoliv a vtipkovat o všem?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 31. července 2022. Anketa je uzavřena.

VIDEO: Rowan Atkinson: Osudové výprasky: