Královna Alžběta II. a její vnuk James, vikomt Severn (Windsor, 25. května 2018)

Královna Alžběta II. a její vnuk James, vikomt Severn (Windsor, 25. května 2018) | foto: Profimedia.cz

Bez řidičáku stále jezdí královnin manžel, nyní i její jedenáctiletý vnuk

  • 35
Britský princ Philip (97) se nedávno vzdal řidičského průkazu. Manžel Alžběty II. (93) ale může jezdit v areálu rodinného sídla ve Windsoru. Právě tam ho před Velikonocemi vyfotili za volantem. Vůz tam řídil také jeho vnuk James, vikomt Severn (11).

Manžel britské panovnice měl v lednu nehodu, při níž se lehce zranily dvě ženy. O měsíc později Buckinghamský palác oznámil, že se princ Philip dobrovolně vzdal řidičského průkazu. 

Ve Velké Británii není horní věková hranice pro řízení automobilu. Řidiči starší sedmdesáti let však musejí svá povolení řídit auta obnovovat každé tři roky.

Nyní před velikonočními svátky prince Philipa vyfotili, jak řídí ve Windsoru auto, navíc opět nepřipoutaný.

Za volant usedl také syn prince Edwarda (55) a hraběnky z Wessexu Sophie (54) James. Nejmladší vnuk královny Alžběty II. a prince Philipa jezdil kolem hradu Windsor v rodinném Land Roveru a na místě spolujezdce byla jeho matka. Vzhledem k tomu, že se jedná o soukromý pozemek, mladík mohl legálně řídit bez oprávnění, stejně jako tomu bylo v případě jeho dědečka.

Řidička Alžběta

Zatímco každý člověk ve Spojeném království, který chce řídit auto, musí mít řidičské oprávnění, královna může brázdit ulice a nemusí u sebe mít žádný průkaz. Je totiž jedinou osobou, která řidičák nepotřebuje.

Alžběta II. se naučila řídit za 2. světové války. V minulosti šokovala někdejšího saúdskoarabského krále Abdalláha, když v době, kdy byl ještě korunním princem, zasedla při jeho návštěvě Británie v roce 1998 na místo řidiče a ukázala mu své panství. 

Lekce řízení dávala svým dětem i vnoučatům. Řízení je jejím velkým koníčkem. Nejčastěji jezdí ve svém Jaguaru X-Type po cestě v zámeckém parku ve Windsoru, který patří rodině. Jezdí také do kaple Všech svatých na nedělní bohoslužbu, kterou si jen málokdy nechá ujít.

17. ledna 2019


Britská královská rodina