Princ Philip (Windsor, 22. července 2020)

Princ Philip (Windsor, 22. července 2020) | foto: Reuters

Princ Philip v 99 letech podstoupil srdeční proceduru. Palác neuvedl jakou

  • 13
Britský princ Philip (99) podstoupil úspěšnou srdeční proceduru. Oznámil to Buckinghamský palác bez podrobností. V nemocnici zůstane manžel Alžběty II. (94) ještě několik dní.

„Vévoda z Edinburghu včera (ve středu) podstoupil v nemocnici sv. Bartoloměje úspěšnou proceduru kvůli předchozím srdečním problémům,“ uvedl palác. „Jeho královská výsost zůstane několik dní v nemocnici na léčení, kvůli odpočinku a zotavení.“

Princ Philip byl hospitalizován 16. února poté, co se mu udělalo nevolno. Byl léčen kvůli neupřesněné infekcí, která však nesouvisí s covidem-19. V pondělí ho převezli z jedné nemocnice do druhé v centrálním Londýně kvůli testům srdce a pokračování v léčbě infekce. Královna Alžběta II. mezitím zůstává na hradě Windsor západně od Londýna. Ona i její manžel už byli očkováni proti covidu-19.

Manžel britské královny byl za posledních deset let hospitalizován několikrát. V roce 2011 ho kvůli bolestem na hrudi převezli do nemocnice vrtulníkem. Lékaři zjistili, že měl zablokovanou koronární tepnu.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina

Kvůli infekci močového měchýře v červnu 2012 chyběl na oslavách diamantového jubilea své choti, tedy 60. výročí jejího panování. O rok později princ podstoupil operaci břicha. Ve věku 93 let, v roce 2014, začal používat naslouchátka. V roce 2017 strávil dvě noci v soukromé nemocnici krále Edwarda VII. Na deset dní byl hospitalizován v roce 2018 kvůli výměně kyčelního kloubu.

Naposledy skončil v nemocnici v prosinci 2019, strávil tam čtyři noci. Podle paláce podstoupil plánovanou léčbu. Letos v lednu spolu s Alžbětou II. byli očkováni proti covidu. Vakcínu jim aplikoval lékař královské rodiny.

4. května 2017

,