Britský princ Louis Arthur Charles z Cambridge (Londýn, 23. dubna 2018)

Britský princ Louis Arthur Charles z Cambridge (Londýn, 23. dubna 2018) | foto: Reuters

Královna navštívila prince Louise. Kate naznačila, jak vyslovovat jméno

  • 28
Malý princ Louis, který se narodil 23. dubna, se dočkal královské návštěvy. Jeho prababička Alžběta II. (92) ho navštívila v Kensingtonském paláci. Britové mezitím řešili, jak vlastně vyslovit jeho jméno.

Královna Alžběta II., která od Velikonoc pobývala na hradě Windsor, přiletěla vrtulníkem. Pro panovnici je to už šesté pravnouče. Sedmého se dočká brzy, její vnučka Zara Phillipsová je těhotná.

Svého vnuka po několika dnech už viděl i dědeček, princ Charles (69). Jako první ho však navštívili členové Katiny rodiny, tetička Pippa, babička Carol či strýc James Middleton.

Princ William a vévodkyně Kate svému synovi 1. května nechali vystavit rodný list. Na rozdíl od certifikátů prince George (4) a princezny Charlotte (3), kteří měli dokumenty vypsané ručně, ho má princ Louis vyplněný strojově.

„Lui“, nebo „Luis“?

Britové krátce po oznámení jména třetího potomka Williama a Kate řešili, jak ho správně vyslovovat. Nabízí se „francouzská“ varianta „Lui“, nebo s písmenem „s“ na konci. Ani jeden z rodičů se zatím nevyjádřil. 

Ale jelikož je Louis jedním ze čtyř jmen prince Williama, záběry z královské svatby z 29. dubna 2011 napovídají, jak by to zřejmě mělo být správně. Kate Middletonová při svatebním slibu jméno svého nastávajícího chotě vysloví jako „Lui“.

Malý britský princ Louis je pátým v pořadí nástupnictví na britský trůn po svém dědečkovi Charlesovi, otci Williamovi a sourozencích Georgeovi a Charlotte.

Kate vyslovuje jména prince Williama v čase 1:48:

29. dubna 2011


Britská královská rodina