Oficiální zásnubní portrét prince Harryho a Meghan Markle pořídil fotograf...

Oficiální zásnubní portrét prince Harryho a Meghan Markle pořídil fotograf Alexi Lubomirski. | foto: Reuters

Princ Harry s Meghan na svatbu pozvali i téměř 3000 „obyčejných“ lidí

  • 11
Účast na královské svatbě je pro mnohé velká čest. Princ Harry (33) a jeho snoubenka Meghan Markle (36) se rozhodli, že se o svůj velký den podělí nejen s celebritami a členy rodiny, ale také s běžnými lidmi. Kromě sledování v televizi je někteří uvidí naživo.

Královské svatby na hradě Windsor se 19. května 2018 kromě rodiny a blízkých Harryho a Meghan zúčastní také 2 640 lidí ze všech koutů Velké Británie. Vybraní hosté budou moci sledovat příjezd nevěsty a ženicha v kočáře z míst s vynikajícím výhledem.

02.března 2018 v 10:07, příspěvek archivován: 02.března 2018 v 12:08

Read the press release in full here: https://t.co/5gkUZgQGM8

Snoubenci se rozhodli pozvat přibližně 1 200 hostů z řad široké veřejnosti. Asi 200 míst je rezervováno pro lidi z charity a organizací, které Harry a Meghan podporují. Nebudou chybět ani obyvatelé Windsoru, místní školáci a zaměstnanci královského dvora.

Kensingtonský palác v prohlášení uvedl, že princ Harry a Meghan Markle chtějí, aby jejich svatba byla zorganizována tak, aby se i veřejnost cítila být součástí oslav. 

Windsorský hrad leží západně od Londýna a vedle Buckinghamského paláce či paláce Holyroodhouse ve skotském Edinburghu je jedním z oficiálních sídel britské královny Alžběty II. (91). Panovnice zde s manželem princem Philipem (96) často tráví volné chvíle.

Princ Harry je po svém otci Charlesovi (69), bratrovi Williamovi (35) a jeho dětech Georgeovi (4) a Charlotte (2) v pořadí pátým následníkem trůnu. Po narození Williamova třetího potomka se posune na šestou příčku. 

Harryho listopadovému zasnoubení s americkou herečkou, která se v roce 2013 rozvedla se svým prvním manželem, producentem Trevorem Engelsonem, předcházel osmnáctiměsíční vztah.

Kaple svatého Jiří na hradě Windsor

Královská svatba se uskuteční v poledne 19. května v kapli svatého Jiří na hradě Windsor, který je sídlem britských panovníků po téměř tisíc let. Obřad povede arcibiskup z Canterbury Justin Welby, snoubence oddá winsdorský děkan David Conner.

Kaple svatého Jiří na hradě Windsor
Kaple svatého Jiří na hradě Windsor
Kaple svatého Jiří na hradě Windsor

Hradní kaple svatého Jiří, která vznikla v 15. století, je daleko intimnější než Westminsterské opatství, kde si v roce 2011 vzal princ William Kate Middletonovou. V roce 2005 se v kapli konala děkovná bohoslužba za prince Charlese a jeho druhou manželku Camillu, kteří předtím uzavřeli civilní sňatek.

28. listopadu 2017

Královská svatba Harryho a Meghan

Sledovat další díly na iDNES.tv

Britská královská rodina