Norská korunní princezna Mette-Marit (22. ledna 2011)

Norská korunní princezna Mette-Marit (22. ledna 2011) | foto: Solve Sundsbo / The Royal Court

Norská princezna trpící závratí: Myslela jsem, že mám ranou menopauzu

  • 6
Norská korunní princezna Mette-Marit (44) trpí benigním paroxysmálním polohovým vertigem, neboli závratí. Jde o typ závratě, která následuje několik sekund po rychlé změně polohy. Problémy manželky budoucího panovníka potvrdil královský palác.

„Rychle jsem otočila hlavu a měla jsem pocit, jako by se celý svět začal hýbat. Začala jsem se potit a cítila nevolnost. Myslela jsem, že mi začala raná neboli předčasná menopauza,“ řekla nedávno korunní princezna rozhlasové stanici P3.

Kvůli potížím musela na podzim několikrát zrušit svůj oficiální královský program.

Princezna Mette-Marit má s korunním princem Haakonem (44) dvě děti, princeznu Ingrid Alexandru (13) a prince Sverre Magnuse (12). Z předchozího manželství má ještě syna Mariuse (20). 

Benigní paroxysmální polohové vertigo

Člověk trpící BPPV pociťuje při prudké změně polohy hlavy a těla náhlou intenzivní závrať, která může trvat několik sekund až hodin. Velmi často závrať doprovází nevolnost, zvracení, stres a zvýšení krevního tlaku. Při těžké a neléčené formě se můžou objevit i deprese.

Nejčastější příčinou u lidí do 50 let je poranění hlavy a u starých lidí degenerace vestibulárního ústrojí, tedy smyslového orgánu v labyrintu vnitřního ucha.