Nelu Boudovou v Izraeli vojáci provedli minovým polem.

Nelu Boudovou v Izraeli vojáci provedli minovým polem. | foto: Lenka Hatašová, iDNES.cz

Nelu Boudovou v Izraeli provezli vojáci minovým polem

Herečka a dabérka Nela Boudová podnikla těsně před velikonočními svátky lehce dobrodružnou cestu do Izraele. "Domluvily jsme se čtyři kamarádky, a i přes varování okolí, že je Izrael nebezpečný, jsme se vypravily po stopách Ježíše," vzpomíná na cestu svých snů Nela, kterou okouzlil zejména Jeruzalém.

"K proslulé Zdi nářků vedly naše kroky hned několikrát. Měly jsme připravené lístečky se vzkazy i prosbami nejen vlastními. Zaměstnali nás samozřejmě i naši blízcí," popisuje svou misi Nela.

"U Zdi nářků, ale i v místech Božího hrobu, Betlémě či Nazaretu jsem si uvědomila, o jak silná místa vlastně jde. Modlitby i přání, se kterými na svatá místa přicházejí lidé z celého světa, jsou stále stejná. Všichni toužíme po lásce, radosti a štěstí," míní herečka.

Nela Boudová u Zdi nářků v Jeruzalémě

Vedle duchovních zážitků potkalo Nelu a její družinu i jedno mírně nebezpečné dobrodružství. Při hledání místa, na kterém podle legendy Jan Křtitel pokřtil Ježíše, se skupinka dostala až do zaminovaného vojenského pásma na palestinsko-jordánské hranici. 

"Navštívit místo Ježíšova křtu bylo pro nás tak důležité, že jsme neváhaly využít pomoci izraelských vojáků, kteří nás minovým polem do místa našeho cíle nakonec převezli vlastním vozem," směje se neuvěřitelné situaci Nela, kterou kromě biblických míst zajímal samozřejmě i arabsko-izraelský konflikt.

"Díky tomu, že jsme jezdily městskou hromadnou dopravou, měly jsme možnost diskutovat se spolucestujícími, Araby i Židy. Pochopila jsem, že jde o velmi závažný nábožensko-geografický problém, který při současné úrovni myšlení obou znepřátelených stran v podstatě nemá řešení," uzavírá herečka, která plánuje do Svaté země už další výpravu.