Naklonování člověka - možné, ale riskantní

Francouzská vědkyně, příslušnice sekty, jejíž členové věří, že život na Zemi přinesli před 25.000 lety mimozemšťané, hodlá na podzim naklonovat dítě, které nedávno ve Spojených státech zemřelo. Pomineme-li morální stránku problému, jde o pokus, o němž odborníci soudí, že je velmi obtížný, nicméně technicky možný. K implantaci embrya získaného klonováním z uchovaných buněk desetiměsíčního dítěte, které nedávno zemřelo kvůli chybě lékařů, dojde v říjnu a veřejnost o tom bude informována, řekla Brigitte Boisselierová francouzské agentuře.

Zakladatel sekty, k níž Francouzka patří, někdejší francouzský novinář Claude Vorilhon ve svém nynějším bydlišti v kanadském Quebeku tvrdí, že "klonování umožní lidstvu dospět k věčnému životu". Sekta se dovolává nedávného souhlasu britské vlády s klonováním embryí pro vědecké účely a je přesvědčena, že dnešní znalosti nakonec umožní překonat poslední tabu i pro OSN a množství zavedených společenských i náboženských organizací, včetně katolické církve.

Peníze k financování operace - 200.000 dolarů - zaplatí rodiče dítěte. Boisselierová nechtěla prozradit ani datum, ani místo, kde dítě zemřelo. "V jedné nemocnici lékaři udělali chybu. Rodiče pak dostali spoustu peněz na odškodnění i od dárců, a tyto peníze poslouží k obživení dítěte."

Čtyřiačtyřicetiletá Boisselierová o sobě tvrdí, že je chemička se specializací na molekulární biologii. Do amerického exilu prý odešla proto, aby utekla z prostředí ve Francii, které je silně zaměřeno proti sektám. Odmítá sdělit, kde se nachází její laboratoř, ale říká, že její tým, složený z genetika, dvou biologů a odborníka na oplodňování ze zkumavky, pracuje v zemi, ve které není klonování nezákonné. Lidské klonování není zakázáno ve Spojených státech, s výjimkou veřejného výzkumu. Francouzská vědkyně také prozradila, že je v kontaktu se stovkami osob, které mají velké problémy s neplodností, nebo které ztratily dítě.

Experti, kteří o pokusu Francouzky hovořili, se shodli v tom, že je z oblasti možného, byť značně obtížný. "Míra úspěšnosti je velmi nízká, možná jeden případ ze sta," říká David Kirby, genetik z univerzity ve Washingtonu, podle něhož nutně dojde k mnoha potratům, než se klonované dítě narodí. Když nic jiného, bude třeba mnoha žen, na nichž se bude implantace zkoušet, tvrdí Kirby a připomíná, že i naklonování ovce Dolly v roce 1997 předcházelo ve Skotsku mnoho neúspěchů. "Nicméně, technika se stala mnohem jednodušší, a nebudu nijak překvapen, když se v nejbližší budoucnosti dočkáme naklonovaného člověka."

Brigitte Boisselierová se brání nařčení, že by chtěla "produkovat monstra, nebo klonované vojáky". "Ano, je to určitě velký etický problém. Ale jen pokud věříte v Boha nebo Darwinovu evoluční teorii. Pokud jste jako já přesvědčeni, že nás stvořili jiné velmi inteligentní bytosti s vědeckým poznáním, které značně převyšovalo naše, žádný problém nemáte."