Model Malé Strany a Hradčan se přestěhoval ze stodoly do muzea

- Unikátní papírový model Malé Strany a Hradčan, jehož stavba byla zahájena před devadesáti lety, byl poslední tři roky uskladněn v obyčejné stodole. "Model je značně poškozen, a to jak nevhodným uskladněním, tak i kvůli některým neukázněným návštěvníkům," sdělil Josef Hyzler, předseda Klubu staré Prahy, který pečuje o model. Exponátu neprospěly ani časté transporty po jeho zpřístupnění veřejnosti v roce 1989.

Kromě výstav v Hamburku a Frankfurtu byl exponát ze dřeva a papíru poškozen i během Všeobecné československé výstavy v roce 1991. Právě při této expozici byla část modelu představující Petřín a okolí téměř nenahraditelně zničena dětmi, které se pohybovaly bez dozoru kolem nehlídaného exponátu.

Cenný model je zpřístupněn veřejnosti od 27. ledna do 30. dubna v Muzeu hlavního města Prahy. Jeho další osud je však nejasný. Z muzea se totiž bude muset stěhovat, protože ve vedlejší místnosti je už vystaven podobný exponát - Langweilův model Prahy. Pokud se nenajde vhodné prostor k jeho umístění, postěhuje se opět do stodoly.

Model byl sestavován v letech 1910-1938 pod vedením architekta Bohumila Hübschmana. V době velké hospodářské krize umožnil Hübschman mladým absolventům architektury pracovat na modelu, aby měli možnost získat praxi a vydělat si peníze. Právě ve třicátých letech se model rozrůstal nejrychleji.

Exponát nemohl být vystaven ve své původní velikosti, protože některé jeho části byly vážně poškozeny

Na modelu pracovali v 30. letech nezaměstnaní architekti, aby získali praxi

Exponát byl zhotoven z běžného kladívkového papíru

Šéfové Klubu za starou Prahu Kateřina Bečková a Josef Hyzler zahájili výstavu společně s náměstkem ministra kultury Zdeňkem Novákem a Michalem Prokopem, ředitelem akce Praha - evropské město kultury 2000