Michael J. Fox (září 2023)

Michael J. Fox (září 2023) | foto: Profimedia.cz

Smrti se nebojím. Neumírá se na parkinsona, ale s ním, říká Michael J. Fox

  • 16
Herec Michael J. Fox (62), který se nejvíce proslavil rolí mladého Martyho ve filmech Návrat do budoucnosti, si prošel celou řadou zdravotních obtíží. Kromě Parkinsonovy choroby, kterou trpí od mládí, prodělal množství úrazů, měl nádor a málem přišel o ruku.

Všechno začalo v roce 1991, kdy mu byla diagnostikována Parkinsonova choroba – tehdy mu bylo pouhých 29 let. Toto onemocnění postupně postihuje různé části mozku a mezi jeho viditelné příznaky patří problémy s pohybem a udržením rovnováhy. Od té doby herce poznamenala celá řada úrazů a dalších neduhů.

Osmdesáti se nedožiju. Můj stav začíná být velmi vážný, přiznal Michael J. Fox

Jedním z nejhorších let jeho života byl rok 2018. Tehdy byl na operaci kvůli benignímu nádoru míchy, který s Parkinsonovou chorobou nijak nesouvisel, ale právě během následné čtyřměsíční rehabilitace upadl v kuchyni a nešťastně si zlomil horní část paže.

Jak uvedl v rozhovoru pro magazín Town & Country, dnes mu toto zranění přijde jako maličkost. Od té doby si totiž zlomil i druhou paži, rameno a ruku, o kterou následně málem přišel kvůli infekci, a roztříštil si nadočnicovou kost.

Ve stejném rozhovoru také zmínil, že přestal mít strach ze smrti. „Kdybych měl umřít zítra, rozhodně by mi to přišlo předčasné, ale vlastně žádný šok. Takže ne, nebojím se,“ říká.

Jediný strach má podle svých slov z toho, že by to nějak ohrozilo jeho rodinu – manželku Tracy Pollanovou a čtyři jejich potomky. „Na parkinsona se neumírá, umírá se s ním. Takže přemýšlím, že osmdesátky se asi nedožiju,“ uvedl.

Kvůli svým příznakům, mezi něž patří třes, poruchy pohybu či koordinace a ztuhlost svalů, se v roce 2020 definitivně vzdal herecké kariéry. O své diagnóze poprvé promluvil v roce 1998, přičemž od té doby se věnuje filantropii a skrze svou nadaci podporuje snahy o nalezení léku pro tuto nemoc. Zafinancoval je již více než miliardou dolarů, což z něj činí světově nejvýznamnějšího podporovatele tohoto výzkumu.

,