Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Martin Maxa otevřeně o depresi: Nikdo nepozná, jakým způsobem duše trpí

Zpěvák Martin Maxa (62) se kromě hudby už roky věnuje i výtvarnému umění. Nejen o tom promluvil v rozhovoru pro iDNES.cz. Přiznal, že trošku bojuje s věkem, a prozradil, jak se to má s depresemi, se kterými zápasí od dětství.

Setkáváme se v Topičově salonu na Národní třídě. Jaký je váš vztah k umění kromě hudby?
O mně je všeobecně známo, že vztah k umění mám velice pozitivní. Už jenom proto, že se prezentuju v tom svém veřejném životě jednak jako skladatel, zpěvák, hudebník, ale zároveň i jako malíř. Prožil jsem mnoho let tím, že jsem pohříchu vystavoval obrazy, tedy většinou v zahraničí. Tady v Česku jsem moc výstav neměl. Vlastně léta letoucí jsem se tím i živil a věřím tomu, že i budu. Protože se ten pomyslný životní kruh uzavře a já zase z té židle muzikantské přesedlal zpátky k tomu malování.

Jste schopen někdy investovat do umění?
Upřímně, tím, že ho tvořím, tak vlastně ani nemám potřebu se jím nějakým způsobem obklopovat. Spíš mám tendenci, možná za to může moje staromilství, že když si vytvářím své životní prostředí, je můj příbytek osazen starožitnými věcmi, ke kterým mám velký vztah. To mě asi baví víc. Pochopitelně k tomu patří i obrazy, ale tam si můžu pověsit ty svoje, že jo. (smích)

Je pravda, že když člověk maluje, tak se u toho různě hrbí, křiví, aby to měl co nejvíce doladěné do detailů. Tělo lehce zatuhne. Jak se to potom rozhýbává?
To je zajímavá a velmi dobrá otázka. To mi ještě nikdo nepoložil a přitom je velmi trefná. Já třeba maluju hyperrealismus, a to je velice náročný styl a přesně to, co jsi teď popsal, se tam děje. Člověk se tam kroutí všelijak, protože ty linie dodržet je velice těžké. Na obraze člověk dělá takhle třeba tři měsíce. A musím říct, že tělo je nejenom zatuhlé, ale i pořádně rozlámané. Někdo si možná může myslet, že člověk před plátnem rozevlátě maluje štětcem, ale ve skutečnosti malířina tohoto typu je velice tvrdá práce. Po dvanáctihodinové šichtě je člověk fakt rozlámaný.

Zpěvák Martin Maxa (Roudnice nad Labem, 30. května 2019)

Když teď zabrousíme do životního stylu. Dělal jsem reportáž na téma moderní zbraně pro mužské sebevědomí. Pomohly vám úpravy, ke kterým jste se rozhodl? Že když si stoupnete před zrcadlo, je tam ten člověk, kterého chcete vidět?
Nepopírám, že někde v lebeční klenbě to mám založené hodně esteticky. Což se týká nejen toho, co dělám, čím se realizuju, ale promítá se to pravděpodobně i do mého vzezření. Čili můj osobní životní styl směřuje přesně tady k tomu, aby jsem zachoval, udržel si určitou estetiku, kterou se snažím si udržet. A vůbec se tím netajím, nepopírám to a necítím se ani, že bych byl nějak marnivý tímhle tím způsobem. Zkrátka a dobře žiju poměrně asketicky, ale tak, aby mě pohled do zrcadla, když si třeba ráno čistím zuby, nevyděsil. (smích)

Jste moderní muž?
Nevím, jestli je to moderní, ale jsem takový muž.

Máte strach z nemohoucího stáří, že člověk bude odkázán na něčí pomoc?
Samozřejmě. Úplně mě tahle myšlenka děsí a myslím, že nebudu v tomto ohledu žádnou výjimkou. Každý, kdo je k sobě upřímný, by si přiznal, že ho tyto věci děsí. Hlavně člověk jako já, který už překročil šedesátku, a tu a tam se už ozývají věci, které jsou spojené s tímto věkem. Teď momentálně mám problém třeba s bederní páteří a musím říct, že tyto věci vůbec není jednoduché psychicky schroustat, protože hlava zůstává stále mladá. Když si promítnu sebe samotného, když jsem byl na vysoké škole a sebe teď, tak se v té hlavě skoro nic nezměnilo. Ale tělo? Přece jenom už si ten čas na něm daň vybral. A to je frustrující a demotivující.

Zpěvák Martin Maxa (Roudnice nad Labem, 30. května 2019)

Jak moc u vás stres spouští zlobení těla?
Asi jako u každého. Stres je s tím vždycky spojený. Já mám ještě tu nevýhodu, že jsem, což nevypadám, od svého dětství velký depresář. Opravdu trpím depresemi a není to vůbec žádná veselá záležitost. Hrozně mi v tom pomáhá právě všelijaké „trýznění“ těla a získávání endorfinů buď z fyzické práce, nebo z nějakého sportování. To dělám, což má zase pozitivní vliv, že se to nějakým způsobem podepíše na exteriéru, takže to napomůže zase estetice. Ale vždycky to odezní a už jsem zase zpátky dole.

Bál jste se toho, že budete mít diagnostikovanou depresi? Někdy v nějakém období toho nejhlubšího propadu?
Já ji diagnostikovanou mám. Snažím se neobtěžovat těmi svými depkami nikoho. Myslím, že to na mě nikdy nikdo nepozná, jakým způsobem ta duše trpí. Ale snažím se nikoho tím nezatěžovat a vyrovnat se s tím nějak sám.

A medikace je nějaká přírodní? Nebo si ji necháváte předepisovat?
Samozřejmě mohu sáhnout po antidepresivech, což nedělám. Vybral jsem si tu těžší cestu, to „trýznění“ těla, protože to má ty endorfiny. V podstatě fungují úplně stejně jako antidepresiva. Jakmile se do organismu vyplaví, tak se ty smutky a všechny úzkosti nějakým způsobem rozplynou. A člověk je na nějakou dobu, ale ne na moc dlouho, šťastnější, spokojenější.

Martin Maxa

Vitamin D a slunce, léto taky dělají svoje?
To taky dělá svoje, samozřejmě. Jak přijdou podzimní plískanice, tak v tu dobu jsem úplně dole. Možná proto mám všechny písničky hodně smutné, protože v tuto dobu většinou nejvíc skládám. Navíc jsem se narodil ve znamení Ryb a my Ryby to máme doslova v popisu práce, že když už nejsme přímo tragédi, tak jsme aspoň melancholicky zabarvení. Proto možná moje tvorba vypadá taková, jaká je. Nevnímám to jako handicap, protože se celý život brouzdám v poezii a zjistil jsem, že ty nejkrásnější básně, které mi utkvěly v paměti a uvízly tam někde hluboko ve mně, byly většinou smutné. Ty veselé zapomínám. Ale ty smutné jsou inspirativní a podněcující.

Písně můžou být depresivní, ale co dělá s vaší hlavou, když potom sedíte s kytarou před lidmi? Máte oční kontakt, oni znají slova a proudí tam ta energie.
To je naprostá nádhera. To je ta živá voda, kvůli které to dělám a musím říct, že největší odměna pro skladatele je, když ta jiskra mezi publikem a pódiem přeskočí a člověk cítí to souznění. Vidí v očích lidí, že si z těch vlastně zpívaných příběhů, protože poezie jsou v podstatě takové krátké příběhy, které mají nějakou pointu, že si z toho něco berou. Že se pozastavili na okamžik ve světě, rozhlídli se a tak trochu vydechli. To je opravdu úžasný pocit, který je nezapomenutelný a kvůli tomu to vlastně celé dělám.

Fanynky, když jsou rozjařené, tak mluví naprosto od srdce a upřímně. Jak potom reagujete na takovou možná někdy nehoráznost ve stylu – já jsem vás měla ráda, když jsem byla malá?
(smích) Jak na to reagovat? Je to prostě realita. Ale zase na druhou stranu je to i moc hezké, že se mi na koncertech objevují i dámy, které začínaly jako adolescentní slečny a dneska už jim je třeba kolem pětatřiceti, čtyřiceti let. A přesto na mě nikdy nezapomněly, chodí na koncerty dál. Člověk se nemá proč zlobit, je to vlastně strašně krásné, že jsem někomu, doufám v pozitivním slova smyslu, ovlivnil život.

6. srpna 2021

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

19. dubna 2024  17:06,  aktualizováno  17:43

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

24. dubna 2024  11:01

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

21. dubna 2024

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

23. dubna 2024  8:30

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

David Beckham žaluje Marka Wahlberga, žádá přes 8 milionů dolarů

20. dubna 2024  15:11

Bývalý fotbalista David Beckham (48) se s hercem Markem Wahlbergem (52) spřátelil, když se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

27. dubna 2024

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do...

Prošla jsem si tvrdými životními zkouškami, říká violistka Jitka Hosprová

27. dubna 2024

Itálii díky třetímu manželovi považuje za svůj druhý domov. Violistka Jitka Hosprová v rozhovoru...

Jak Abrhám pomáhal, Šimek vyléval pralinky a Gott volal z krmítka. Krampol vypráví

26. dubna 2024

Premium Když se řekne Jiří Krampol, hned mi naskočí jeho role hostinského, který se v seriálu Synové a...

Vyčítali mi, že nejsem sexy. Ponižování je drsné, vzpomíná Anne Hathawayová

26. dubna 2024

Anne Hathawayové (41) bylo v jejích hereckých začátcích vyčítáno, že nemá žádný sex-appeal. Po...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...