Marocký král Muhammad VI. (Pražský hrad, 21. března 2016)

Marocký král Muhammad VI. (Pražský hrad, 21. března 2016) | foto: Profimedia.cz

Soud v Maroku odsoudil youtubera na čtyři roky za urážku krále

  • 10
Marocký soud poslal na čtyři roky do vězení místního známého youtubera Mohameda Sekkakího. Ten podle obžaloby ve svém videu na sociálních sítích urazil krále Muhammada VI., informovala agentura AFP s odvoláním na advokáta odsouzeného muže.

Youtubera Mohameda Sekkakího odsoudili v západomarockém městě Settat. Policie muže, jehož videa na internetu měla obvykle přes 100 tisíc zhlédnutí, zadržela na začátku prosince kvůli videu, ve kterém označil Maročany za „osly“ a kritizoval marockého krále Muhammada VI. Panovník je podle ústavy nedotknutelný. Jak uvedl advokát, jeho klient se proti verdiktu odvolá. 

Youtuber byl odsouzen ani ne měsíc poté, co byl v zemi k ročnímu vězení odsouzen i raper, který podle úřadů „urazil veřejného činitele“.

Ve městě Casablanca byl koncem prosince zadržen třiatřicetiletý novinář Umar Rádí. Ten před devíti měsíci zveřejnil tweet, ve kterém kritizoval jednoho ze soudců.

V létě marocká organizace pro lidská práva zveřejnila zprávu, v níž hovoří o „nárůstu porušování lidských práv a svobod občanů“ v zemi.

VIDEO: Youtuber Mohamed Sekkakí:

,
Témata: Maroko, youtuber, soud