Lucie Bílá s farářem Zbigniewem Czendlikem a vozíčkářem | foto: Marek Navrátil, iDNES.cz

Lucie Bílá dovezla farářovi anděla

  • 6
Lucie Bílá vyrazila minulý týden na Kunětickou horu, aby tady oslavila desetileté výročí seznámení s farářem Zbigniewem Czendlikem, zvaným Zibi.

Polský farář, který získal před lety české státní občanství, proslul tím, že Bílou oddal s jejím prvním manželem Stanislavem Penkem v lanškrounském kostele, místě svého působení. Manželství se sice rozpadlo, nikoli však přátelství faráře a zpěvačky.

Lucie Bílá s farářem Zbigniewem Czendlikem
Lucie Bílá s farářem Zbigniewem Czendlikem

"Se Zibim se známe už deset let a máme se moc rádi. Ráda pro něj vždycky něco udělám, zvlášť když jde o charitu, do které vkládá velké úsilí," říká Bílá. Na Kunětickou horu dorazila především kvůli křtu mikrobusu vybaveného elektrohydraulickou plošinou pro nakládání vozíčkářů, jehož se stala kmotrou a který Czendlik pořídil z výtěžku charitativního golfového turnaje Zibi Cup 2008.

"Byl to už šestý ročník, ale jak nám přáli dárci - vybralo se milion dvě stě tisíc korun - tak nám tentokrát nepřálo počasí. Ten nahoře nám začal to auto křtít hned na začátku. Pršet vydrželo celý den a přestalo, až když turnaj skončil. Já jsem naštěstí coby pořadatel nehrál, nechtěl jsem se rozptylovat, stejně bych nic nezahrál, a tím jsem vyhrál. V klubovně u krbu jsem totiž mohl litovat hráče, kteří statečně přistoupili ke hře a jen málokdo z nich to vzdal," říká Czendlik.

Lucie Bílá při křtu mikrobusu vybaveného elektrohydraulickou plošinou pro nakládání vozíčkářů
Lucie Bílá při křtu mikrobusu vybaveného elektrohydraulickou plošinou pro nakládání vozíčkářů

Bílá se vedle role kmotry ujala také předávání cen pro vítěze turnaje a losování speciálních cen, zájezdů do destinací, kam létá ČSA. Jiří Bartoška ani Petr Vondráček se ovšem ocenění nedočkali, štěstí jim stejně jako počasí tentokrát nepřálo. Dárek dostal i slavný farář, Lucie Bílá mu přivezla anděla.