Leoš Mareš: Despektu už bylo dost

  • 75
Leoš Mareš anketu Český slavík ustál, kritiky bylo pomálu. Sedmadvacetiletý moderátor je spokojený. "Je to obrovská satisfakce, taková, že si to nedokážete vůbec představit. Despektu už bylo skutečně dost," řekl v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.

Odpovědi Leoše Mareše najdete ZDE

Tříměsíční přípravu šoumena a nováckého průvodce hudebním pořadem Eso ocenila většina hostů, ale i Lucie Bílá a Karel Gott.

"Dva fóry nevyšly, dvakrát jsem se zakoktal, ale mohlo to být mnohem horší a na první přímý přenos v životě jsem měl až moc štěstí," zhodnotil svůj výkon v on-line rozhovoru.

Mareš považoval takovou šanci za životní sen. "Vždycky jsem o tom snil a letos v září mi to bylo nabídnuto. Měl jsem obrovskou radost," svěřil se.

Rozhlasový a televizní moderátor a šoumen z Berouna, který na sobotní show výjimečně odložil svůj proslulý kožich, se na výsluní popularity se vyhoupl už před dvěma lety.

Právě v anketě Český slavík získal titul Objevu roku a Skokan roku. Od té doby vydal tři desky, po nichž teenageři šílí.

"Založením jsem komerční člověk. Vždycky jsem byl klasickej konzument: Jezdil jsem na pionýrské tábory, poslouchal Michala Davida, Standu Hložka..."

Písničky i vstupy do rádia a televize si píše sám, stejně tak sám vymýšlel i scénář na Slavíka. - více zde

"Mám výhodu, že seriózní publikum ode mě nic nečeká a můžu překvapit jen v dobrém. Ale můj sen je tuhle bariéru prolomit a dostat se tak k dalším divákům," tvrdil ještě před svou sobotní premiérou.

Kromě zpívání a moderování dostal Mareš letos na podzim také příležitost hrát ve filmu. Ujal se role lékaře v pátém pokračování Básníků nazvaném Jak básníci neztrácejí naději.

Mareš bydlí v nově zrekonstruovaném bytě s přítelkyní Monikou, s níž se seznámil před pěti lety v rádiu Evropa 2.

Více o vyhlašování ankety Český Slavík 2003 najdete ZDE.

Sám o sobě tvrdí, že je trémista. "Je to jako adrenalinový sport. Když se rozsvítí světla, spustí hudba a rozzáří se reflektory, mám pocit, že nervozitou zemřu, a chce se mi zvracet, ale po třetí větě, když nenastane problém, to ze mě spadne, rozjede se to a po první reakci publika, kdy vám dá najevo, že vás bere, přijde něco jako orgasmus. Show, euforii a nadšení davu miluju a je jedno, jestli je to na diskotéce, ve Státní opeře, při revoluci nebo na fotbalovém stadiónu," prozrazuje na sebe.

Stavovská čest vyhrála nad hvězdičkami Novy
(glosa Mirky Spáčilové)

Dalo se u toho jako vždy žehlit, klímat, číst, nicméně aspoň tři nové zprávy z televizního přenosu Českého slavíka vzešly. Zaprvé, moderátor Leoš Mareš potvrdil, co diváci hitparády Eso už vědí: že má vtip. Umí si utahovat sám ze sebe, tudíž si může rýpnout i do jiných. Nebál se ani posvátného Karla Gotta, což je příjemná změna - možná i pro Mistra. Navíc si průvodní text píše sám podobně jako Marek Eben, čímž statečně přiznává - Co jsem snad zkazil, zkazil jsem jen já. Zadruhé, ptáče a šelma, Český slavík a Český lev, si propojují klece. Takzvané "zvláštní" nominace z legrace, například pro Michaela Jacksona za píseň Páni kluci, opsaly ceny pop-music od cen filmových. To jen pro pořádek. Zatřetí, pořád ještě není tak zle, pokud zůstává stavovská čest silnější než vůle televize. I kdyby se režisér rozkrájel nebo střílel, pro hvězdičky z rychlodílny objevů Novy nevyždímal potlesk vřelejší nežli včerejší káva. Zato Mekyho Žbirku provázely ovace, ačkoli nekroužil kyčlemi. Umí však zpívat a přenos nedovedl utajit, že aspoň v sále to ještě někdo pozná.

Leoš Mareš v kožichu

Leoš Mareš

Leoš Mareš

Leoš Mareš

Zdeněk Podhůrský, Zuzana Belohorcová a Leoš Mareš.

Populární tváře televize Nova: Zdeněk Podhůrský, Zuzana Belohorcová a Leoš Mareš.

Lucie Borhyová a Leoš Mareš

Fotografie Ondřeje Pýchy na obalu alba Leoše Mareše.

Leoš Mareš není povoláním herec, ale roli věčně nespokojeného mladého chirurga - Rebela - zvládal pod vedením režiséra Dušana Kleina docela dobře.

Mladý chirurg, který v příběhu o Básnících má jméno Rebel, předstvuje mladou, věčně nespokojenou generaci. Něčím připomíná mladého Štěpána Šafránka. První setkání s novým ředitelem Rebela neuspokojilo, a tak přichází na řadu jeho "okřídlená věta" -"za všechno můžou mimozemšťani".

Leoš Mareš a jeho fanynky.

Moderátor Leoš Mareš se se svou přítelkyní Monikou.