Ledový hotel za polárním kruhem opět otevírá brány

Po roce zase uvítá své hosty nejmrazivější a přesto snad nejproslulejší hotel ve Švédsku - Ishotellet neboli Ledový hotel stojící 200 kilometrů severně od polárního kruhu. Pobyt v něm si už předem rezervovalo zhruba 10.000 hostů, a tak se letos patřičně zvětšila i hotelová plocha. Už jedenáct let se Ledový hotel pokaždé v prosinci otevírá v městečku Jukkasjärvi a stojí tam až zhruba do května. Má 45 dvoulůžkových pokojů a 15 apartmá. V postelích vytesaných z ledu kolem dřevěného rámu nocují hosté ve spacích pytlích při teplotách od minus čtyř do minus devíti stupňů Celsia. V ceně je zahrnuta i teplounká sobí kožešina. A jen sto metrů od hotelu stojí sauna.

"Celý komplex včetně ledového kostela, kulturního střediska a kinosálu s ledovou promítací plochou je letos o 500 metrů čtverečních větší než loni, takže má celých 5000 metrů čtverečních," říká s nadšením hotelová mluvčí Helena Sjöholmová. "Poptávka je mimořádná. Zvýšili jsme letos kapacitu o 20 procent, nechceme ale hotelový komplex rozšiřovat přespříliš. Chceme zachovat jeho exkluzivitu."

Na nápad přilákat turisty na led a sníh v atraktivní podobě přišel před 11 lety majitel místního hostince Yngve Bergqvist. Jeho idea se více než osvědčila a tak není divu, že o jeho zkušenosti mají zájem i v kanadském Quebecku. Tam má být první ledový hotel v Severní Americe otevřen v roce 2002 a Bergqvistův hotelový tým ho tam pojede pomáhat stavět.