Lady Diana předpovídala svou smrt

  • 4
Princezna Diana vyjádřila deset měsíců před svou tragickou smrtí v jednom dopise obavy, že by se mohla stát obětí útoku, fingované dopravní nehody, jež by umožnila princi Charlesovi, aby se mohl znovu oženit. Tvrdí to bývalý princeznin majordomus Paul Burrell. V dopise, jehož kopii přinesl spolu s výňatky z něho britský list Daily Mirror, je uvedeno jméno osoby, která údajně měla v úmyslu tento útok naplánovat.

List ho ale z právních důvodů začernil. Z deníku citují všechny světové agentury.

Kdosi plánuje nehodu mého vozu, poruchu na brzdách, zranění do hlavy, které by Charlesovi uvolnily cestu, aby se mohl oženit s Camillou Parkerovou-Bowlesovou, uvádí se ve výňatku z dopisu, který princezna v říjnu 1996 napsala svému majordomovi.

O deset měsíců později, 31. srpna 1997, šestatřicetiletá princezna zemřela v Paříži při autonehodě spolu se svým milencem Dodim Al Fayedem.

V dopise, který deník zveřejnil v době, kdy se Burrell chystá vydat knihu svých vzpomínek A Royal Duty, Diana tvrdí, že prožívá "nejnebezpečnější období svého života".

Komorník stanul před soudem
Burrell byl 21 let ve službách královské rodiny, z toho deset let pracoval jako Dianin komorník. Dávalo se mu za vinu, že v letech 1997 až 1998 sebral v princeznině londýnském domově více než tři stovky předmětů včetně dopisů, fotografií a kompaktních disků. Právě proto stanul jako obžalovaný před soudem.

Burrell ve svém dílku věnuje také několik poznámek rozhovoru, který měl s královnou Alžbětou v Buckinghamském paláci a z něhož Daily Mirror rovněž cituje. Královna prý majordomovi řekla, že v zemi "působí síly, o nichž nic nevíme". To jen přilévá oleje do
ohně zastáncům teorie spiknutí.

Otec Dodiho věří, že šlo o vraždu
Francouzské vyšetřování případu dospělo v roce 1999 k závěru, že neštěstí způsobil řidič Henri Paul. Mercedes, v němž byla Diana a její přítel Dodi, prý řídil opilý a jel nepřiměřenou rychlostí.

Otec Dodiho Mohamed Al Fayed je ale stále přesvědčen, že šlo o vraždy zinscenované či provedené britskými tajnými službami, které se řídily příkazy kohosi mocného. Mohamed Al Fayed už do soukromého vyšetřování vložil část svého rozsáhlého majetku a stále doufá, že případ začne vyšetřovat britská justice.

Princezna Diana

Princezna Diana - archivní snímek.

Princezna Diana

Britská královna matka, která slavila své 101. narozeniny, rozdávala úsměvy na všechny strany. Ačkoli oslavy byly skromnější a možná i upřímnější než loňské sté jubileum, královna je spolu se stovkami poddaných vychutnávala navzdory zdravotním potížím a jistému nebezpečí, které Londýnu připomněl tento týden teroristický výbuch. (4. srpna 2001)

Britská královna Alžběta II. mává příznivcům po návštěvě nemocnice, do níž přišla v den 50. výročí svého nástupu na trůn. (6. února 2002)

Královský sňatek se vším všudy. o utajení nemohla být ani řeč, naopak: obřad sledovaly v přímém přenosu desítky milionů televizních diváků.

Královna Alžběta II. a vévoda z Edinburghu během oslav 50. výročí britské panovnice na trůně. (4. června 2002)

Princ William

Princ Charles se svou přítelkyní Camillou Parker-Bowlesovou.

Britská královna Alžběta II.

Camilla Parkerová Bowlesová

Princ Charles a Princ William na oslavě 50. výročí korunovace britské královny Alžběty II. (2. května 2003)

Svůj tříměsíční pobyt v Austrálii zahájil britský princ Harry v Sydney, kde pózoval před fotografy s koalou v zoologické zahradě.

Anglický princ Harry sleduje zápas mistrovství světa v ragby Jižní Afrika - Anglie.

Titulní strana britského listu Daily Mirror, který 20. října publikoval článek o tom, že princezna Diana předpovídala svou smrt. Titulek na první straně listu říká: "Plánují nehodu mého vozu, takže se Charles bude moci znovu oženit."


Britská královská rodina