Krásky, můžete se hlásit

Krásné dívky, jimž zrcadlo napovědělo, že by mohly být v příštím roce tou nejkrásnější, se mohou hlásit do soutěže. Patnáctý ročník Miss ČR byl vyhlášen. A stejně jako vloni poprvé, existuje i letos katogorie "patronů". Ten, kdo do soutěže přivede dívku, která v dubnu příštího roku získá titul Miss ČR, dostane odměnu 100 000 korun.
V článku najdete přehled soutěží krásy na celém světě i s jakými úspěchy se jich zúčastnily české dívky.

Pravidla bude i v příštím roce téměř stejná, jako v letech předchozích. Opět se z přihlášek vybírá do oblastních kol a z teprve z těch dívky postoupí do finále. Narozdíl od předchozích let jich však postoupí nikoliv osmnáct, ale pouze dvanáct. Slečny, které v soutěži uspějí už nebudou napříště uzavírat s modelingovou agenturou kontrakt na tři roky, ale pouze na rok.

Miss World je nejrozsáhlejší z mezinárodních soutěží královen krásy. Každoročně se jí už dvaapadesát let účastní na sto dívek. Televizní přenos z finálového galavečera je přenášen do více než sto čtyřiceti zemí.

Podobná přehlídka krásy - Miss Universe vznikla ve Spojených státech, kde se také konalo prvních dvacet ročníků. Od roku 1972 probíhá po celém světě. Televizní přenos z Miss Universe se vysílá v téměř stopětadvaceti zemích.

Na letošní soutěži, která se konala v květnu v San Juan v Portoriku, zastupovala Českou republiku Miss ČR 2001 Diana Kobzanová. Titul získala Oxana Fedorova z Ruska. Podle organizátorů však neplnila podmínky, a tak o něj po čtyřech měsících přišla. Držitelkou titulu se tak stala druhá v popřadí, Justine Paseková z Panamy. 
 
Miss Europe je sice ve svém rozsahu a záběru nejmenší ze čtyř nejprestižnějších mezinárodních soutěží krásy, ale zároveň je z nich nejstarší. Právě Miss Europe položila základy všem dalším mezinárodním volbám nejkrásnějších dívek, když se první držitelkou titulu Miss Europe se stala již v roce 1948 Jacqueline Donny z Francie. Od té doby probíhá soutěž nepřetržitě každý rok. Soutěže se v minulosti zúčastnili i italská filmová diva Sophia Loren či Gina Lollobrigida.

Miss Europe 2002 se uskuteční 28. prosince 2002 v Beirutu v Libanonu. Českou republika bude zastupovat letošní druhá vicemiss ČR Radka Kocurová.

Miss International  je nejmladší ze čtyř největších a nejprestižnějších mezinárodních soutěží. První ročník se konal před dvaačtyřiceti lety a vítězkou se tehdy stala Stella Marquez z Kolumbie. O rok později převzali přípravu Miss International Japonci a ve spolupráci s organizátory Miss Europe ji pořádají převážně na japonských ostrovech.

Miss International 2002 proběhla 30. září 2002 v Tokiu. Českou republiku zastupovala letošní Miss TV diváků, Miss sympatie a Miss ČR Internet Lenka Taussigová, která se umístila mezi dvanácti nejkrásnějšími dívkami.

ÚSPĚCHY ČESKÝCH DÍVEK NA MEZINÁRODNÍCH SOUTĚŽÍCH KRÁSY

Miss World
Alena Šeredová - 4. místo v roce 1998

Miss Universe
Jana Hronková - Top10 v roce 1990
Pavlína Baburková - Top10 v roce 1993

Miss Europe
Pavlína Baburková - Vicemiss Europe 1992
Monika Žídková - Miss Europe 1995
Jitka Kocurová - 5. místo v roce 1999 

Miss International
Ingrid Ondrovičová - Vicemiss International 1990
Markéta Silná - II. Vicemiss International 1991
Renata Hornofová - II. Vicemiss International 1995

Ve finále soutěže o nejkrásnější dívku České republiky zvítězila Kateřina Průšová z Chrastavy na Liberecku (uprostřed) před Kateřinou Smržovou z Prahy (vlevo) a Radkou Kocurovou z Karviné, 6. dubna 2002