Král Karel III. a královna choť Camilla

Král Karel III. a královna choť Camilla | foto: AP

Korunovace Karla III. bude příští rok v květnu, oznámil palác

  • 51
Britského krále Karla III. (73) oficiálně korunují šestého května 2023. Oznámil to Buckinghamský palác. Obřad ve Westminsterském opatství v Londýně povede arcibiskup z Canterbury.

„Buckinghamský palác s potěšením oznamuje, že korunovace Jeho Veličenstva krále se uskuteční v sobotu 6. května 2023. Korunovační obřad se bude konat ve Westminsterském opatství v Londýně a povede jej arcibiskup z Canterbury,“ stojí v prohlášení s tím, že během ceremoniálu bude králi po boku královna choť Camilla.

Britská média již několik dní spekulují o tom, že Karel III. se chystá změnit průběh korunovace. Místo čtyř hodin by se měla zkrátit na hodinu, vynechají se některé středověké rituály a omezí se i počet pozvaných hostí. To ovšem palác nepotvrdil.

Úmrtí královny Alžběty II.

Sledovat další díly na iDNES.tv

„Korunovace bude odrážet současnou roli panovníka a dívat se do budoucnosti, přičemž bude zakořeněna v dlouhodobých tradicích a okázalostech. Další podrobnosti budou včas oznámeny,“ uvedl královský palác.

Princ Charles se coby následník trůnu automaticky stal panovníkem po úmrtí Alžběty II. ve čtvrtek 8. září. Oficiálně ho novým králem prohlásili až v sobotu 10. září. Takzvaná Accession Council, pověřená tímto úkonem, se obvykle schází do 24 hodin po úmrtí panovníka. Kvůli pozdnímu oznámení královniny smrti ale nebyl dostatečný čas, aby se rada sešla už v pátek.

Úmrtí Alžběty II.

Král druhý den po smrti královny pronesl projev k národu v modrém salonku Buckinghamského paláce. Na psacím stole, za nímž seděl, byla fotografie Alžběty II. „Své milované mamince, která právě nastoupila svou poslední cestu, aby se připojila k drahému tatínkovi, chci jednoduše říct: Děkuji. Budu doživotně sloužit všem s úctou a láskou,“ zakončil svůj projevu se slzami v očích.

Alžběta II. vládla 70 let a Karel III. se stane nejstarším korunovaným panovníkem v historii Británie. Byl také nejdéle čekajícím následníkem trůnu ze všech evropských královských rodin.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina

Britská královská rodina