Bývalá první dáma, herečky, zpěvačky i návrháři šijí roušky pro ostatní

  • 29
Kvůli nedostatku roušek pro zdravotníky si za šicí stoje sedly i některé známé tváře. Bývalá první dáma Dagmar Havlová šije z prezidentského povlečení, vyučená švadlena Lucie Bílá se opět dala na šití a ruku k dílu přidala i herečka Iva Janžurová. Také někteří módní návrháři zdarma šijí pro nemocnice.

Zpěvačka Lucie Bílá

Jak já jsem ráda, že jsem švadlena...

17. března 2020 v 14:32, příspěvek archivován: 20. března 2020 v 9:52

Zpěvačka Lucie Bílá se přidala k těm, kteří pomáhají šít roušky pro zdravotníky. „Pak, že se mi nebude má profese švadlenky hodit...Chystám balík roušek do kladenské nemocnice,“ napsala zpěvačka na sociálních sítích před pár dny.

„Vím, že je v kladenské nemocnici 2,5 tisíce lékařů, sestřiček a zdravotnického personálu, vím, že i kdybych šila 26 hodin denně, není v mých silách tolik roušek ušít, ale šiju a šiju a šiju a uklidňuje mě to... Mám tak pocit, že jsem platná a že jen nesedím a nečekám, co přijde... Posílám pohlazení všem švadlenkám naši milované země,“ dodala později.

Herečka Iva Janžurová

Herečka Iva Janžurová se netají tím, že vždycky ráda šila a háčkovala. Například kostým z filmu Drahé tety a já je jejím dílem. Nyní ovšem šije roušky, jak informovalo Národní divadlo na svých stránkách.

„Roušky šije i Iva Janžurová. Důraz klade na pečlivou údržbu. Ve fotoreportáži se podělí o poznatek: Roušku má už každý chytrák! (me too) Ale pravý inteligent - ať už Young i ať už v The end - umí si ji také vyprat!“ řekla herečka.  

Bývalá první dáma Dagmar Havlová

Pokračujeme a #děkujeme všem za pomoc při shánění #bavlna, pomoc při stříhání, žehlení,šití. Jste úžasní lidé. Ať žije #pospolitost a občanská společnost

18. března 2020 v 19:32, příspěvek archivován: 20. března 2020 v 9:54

„Rozhodli jsme se pomoci zdravotníkům v nemocnicích a hospicech. U mé divadelní garderobky Ivetky pro ně šijeme roušky s pár přáteli. Prosíme, pomohl by nám někdo tyto jednoduché roušky šít, nebo alespoň přežehlovat a stříhat?“ napsala na sociálních sítích k fotkám Dagmar Havlová.

Později se k ní přidaly další švadleny a hotové roušky dostaly například pražská Všeobecná fakultní nemocnice na Karlově náměstí, nezisková organizace ROSA, Ústřední vojenská nemocnice nebo Hospic Štrasburk. „Smutné, že nemocnice nemají ochranné pomůcky a uzavírají některá oddělení. Moc smutné,“ napsala bývalá první dáma na sociálních sítích.

Miss a moderátorka Gabriela Lašková

• ꜱɪᴊᴇ ᴄᴇʟᴇ ᴄᴇꜱᴋᴏ | A já smekám všem, co neváhali a pořídili si nebo vyrobili roušku. Smekám všem, kteří neváhali a začali šít pro ostatní. Smekám všem, kteří jdou příkladem a roušky nosí všude. A držím palce všem ve zdravotnictví, ať jim ochranné pomůcky konečně (zatraceně!) od vlády dorazí, protože ti jediní nám dokážou pomoci a zaslouží si nejen náš potlesk. Držím nám všem palce, jdu zabalit poslední balíčky s rouškami, které půjdou dál a jdu konečně spát, než se vzbudí Ben. A prosím Vás, ať napíšete do komentářů, pokud šijete a nabízíte roušky, aby se na Vás mohli obrátit ti, kteři ještě nesehnali. Diky moc Vám všem. Dobrou! #nositrouskyjeprima #rouskyvsem #sijecelecesko #smekamvsem

18. března 2020 v 0:16, příspěvek archivován: 20. března 2020 v 9:53

„Šije celé Česko. A já smekám všem, co neváhali a pořídili si nebo vyrobili roušku. Smekám všem, kteří neváhali a začali šít pro ostatní. Smekám všem, kteří jdou příkladem a roušky nosí všude. A držím palce všem ve zdravotnictví, ať jim ochranné pomůcky konečně (zatraceně!) od vlády dorazí, protože ti jediní nám dokážou pomoci a zaslouží si nejen náš potlesk. Držím nám všem palce, jdu zabalit poslední balíčky s rouškami, které půjdou dál a jdu konečně spát, než se vzbudí Ben,“ napsala na Instagramu primácká moderátorka Gabriela Lašková, která se letos dočká dalšího přírůstku do rodiny.

Zpěvačka Marta Jandová

Tak. Jdu studovat návod. Šicí stroj od Husqvarny už mám od 10ti let. Táta mi ho koupil na turné na Slovensku. Dokonce s ním v hotelu hned přešil povlečení, protože byly urvaný knoflíky. Já pak dokonce šila i bundy s podšívkou. Podle Burdy. Moje Husqvarna je na chatě. Tak mám teď nový šicí stroj. Začínám s internetem. Návod na roušku. Aspoň se nějak v té karanténě zabavíme. Pak půjdeme uklidit dvorek.
#spoluToPřežijem #učíTelka #iMáma #zrovnahodinapsaní

16. března 2020 v 12:06, příspěvek archivován: 20. března 2020 v 9:51

Nový šicí stroj si kvůli šití roušek pořídila zpěvačka Marta Jandová, která nyní šije i pro ostatní. 

„Tak. Jdu studovat návod. Šicí stroj od Husqvarny už mám od deseti let. Táta mi ho koupil na turné na Slovensku. Dokonce s ním v hotelu hned přešil povlečení, protože byly urvaný knoflíky. Já pak dokonce šila i bundy s podšívkou. Podle Burdy. Moje Husqvarna je na chatě. Tak mám teď nový šicí stroj. Začínám s internetem. Návod na roušku. Aspoň se nějak v té karanténě zabavíme. Pak půjdeme uklidit dvorek,“ napsala zpěvačka svým fanouškům.

Zpěvačka Kamila Nývltová

„Sedla jsem po letech zase za stroj a šiju,“ napsala zpěvačka Kamila Nývltová, která má vystudovanou oděvní průmyslovku.

V jednom z rozhovorů prozradila, že látky ze stoprocentní bavlny má od maminky. Šít začala hlavně pro příbuzné, pak i pro kamarádky s miminky, kdyby náhodou potřebovaly jít k lékaři a roušku neměly. 

Vítězka show Peče celá země Petra Burianová

Vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová teď šije roušky.

Na svém statku v Níhově na Tišnovsku stíhá Petra Burianová, nejlepší česká amatérská cukrářka a pekařka a vítězka soutěže Peče celá země, nejen péct chleba a jiné dobroty, ale také šít roušky. Zájemci se jí hlásí i z Prahy.

Teď jí s prací u šicího stroje pomáhají i děti, které hlavně připravují látku. Kusy ušitých ústenek už žena raději nepočítá. „Šiju hlavně pro lidi z blízkého okolí, z vesnice a pro příbuzné. Ale obracejí se na nás lidé i celé nemocnice ze vzdálenějších míst, teď aktuálně z Prahy. Nestíháme, ale snažíme se vyhovět co nejvíce lidem,“ přiznává.

Návrhář Lukáš Lindner

Není třeba rozebírat situaci.
Místo nadávání na vládu, kterou jsme (jste) si zvolili můžeme trávit čas lépe.
#rouškyvšem
#bepositive

17. března 2020 v 7:52, příspěvek archivován: 20. března 2020 v 9:57

Lukáš Lindner patří mezi módní návrháře, kteří se rozhodli pomoct nemocnicím a zdravotníkům. Látky pořídila například i herečka Jitka Schneiderová a roušky, se kterými návrháři pomáhají jeho švadleny, směrovaly mimo jiné do Thomayerovy nemocnice a do Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí. Lukáš Lindner dělá všechno zdarma a prý nechápe kolegy, kteří v této době za roušky žádají peníze. 

Návrhář Osmany Laffita

Také návrhář Osmany Laffita s kubánskými kořeny na sociálních sítích své fanoušky informoval, že roušky, které ušije, nejsou k prodeji. Rozdává je podle svých slov lidem, kteří je nejvíce potřebují. 

Jak ušít roušku. Videonávod krok za krokem:

16. března 2020