Milý Karle, jsi jen jeden! Známé tváře přejí Gottovi k osmdesátinám

  • 28
Je to profesionál, který dělá svou práci srdcem. Jeho písničky nás provázely celý život, dodával nám radost a energii. Shodují se na tom známé tváře, které oslovil týdeník 5plus2 u příležitosti 80. narozenin Karla Gotta. Všichni jubilantovi přejí hlavně hodně zdraví.

Jitka Zelenková

Jitka Zelenková a Karel Gott na snímku ze 70. let

Karel Gott a Jitka Zelenková na předávání cen Legenda Nočního proudu v roce 2008

Karel Gott před pár dny zveřejnil na sociálních sítích fotku ze své dovolené u moře a nazval ji Stařec a moře. A to je přesně jedna z vlastností, které si u něj cením. Má skvělý smysl pro legraci a dokáže si ji dělat hlavně sám ze sebe. To neumí každý. A zdaleka to není všechno. Byl to právě Karel, koho jsem léta pozorovala a od koho jsem se učila řemeslo. 

Stokrát si můžeme říkat, že každý je nahraditelný, ale není to pravda. Karla za celé ty roky nikdo nenahradil, nikdo ani nedorostl do jeho kvalit! Karel Gott zkrátka byl, je a bude jedinečný a my máme to štěstí, že jsme jeho současníci a jsme toho fenoménu svědky. Milý Karle, všechno nejlepší!

Milan Lasica

Milan Lasica, Karel Gott a Július Satinský v pořadu Karel Gott ve Slaném (1978)

Milan Lasica (2017)

S Karlem jsem se seznámil v roce 1966, když zvítězil na Bratislavské lyře s písní Mám rozprávkový dom a já jsem byl v porotě soutěže, takže mám na jeho vítězství určitou zásluhu. Trochu později, když jsem se nemohl objevovat na obrazovce, mi dal možnost „ilegálně“ mu připravit průvodní texty do jeho show ve Slaném. Dodnes mu za to děkuji a k osmdesátce, Karle, ti přeji, abys neztratil humor a hlas. Brzy tě doženu!

Luděk Sobota

Miroslav Šimek, Luděk Sobota, Karel Gott a Petr Nárožný v pořadu Zpívá Karel Gott (1973)

Karel Gott a Luděk Sobota (2018)

OBRAZEM: Hubeňour z Plzně, donchuán a elegán. Jak šel čas s Karlem Gottem

Jak šel čas – Karel Gott

Asi aby mě vyhecoval k větší pracovitosti, dával mi Slávek Šimek za příklad Karla Gotta. Já jsem Slávkovi oponoval, že existují lidé, kteří zpěv Karla Gotta nemají moc v lásce a kvůli jeho píli a vlivem médií ho musí stále poslouchat, nebo se na něj dívat. A že kdybych byl pilný, museli by se, chudáci, dívat pořád na mě. Ale Karel byl asi k té píli vychovaný. Já ne. 

Když jsem jednou s režisérem Roháčem a se Slávkem zkoušeli u Karla v bytě na Bertramce jeden komický výstup pro televizi, bavil jsem se s Karlovou maminkou. Řekl jsem jí, že to tam má Karel hezké, a ona mi na to řekla: „Když budete, pane Soboto, pilný, budete to mít doma také hezké.“ Dlužno říct, že ona u mě doma nikdy nebyla, tak nemohla vědět, že to tam mám hezké, aniž bych byl zase tak moc pilný.

Petr Kostka

Petr Kostka, Tereza Kostková a Karel Gott (30. srpna 2012)

V létě roku 1957 jsem coby devatenáctiletý jinoch navštívil v pražské Revoluční ulici kavárnu Vltava. Zpíval tam na malém pódiečku o rok mladší klučina. Ten okamžik mi utkvěl v paměti dodnes. Tak byl skvělý. Byl to nějaký Karel Gott… Co naděláme, Karle! Utíká nám to. Hodně štěstí.

KVÍZ: Osudové ženy, fanynky i rodina. Jak dobře znáte Karla Gotta?

Pavel Dobeš

Pavel Dobeš (16. září 2015)

S Karlem Gottem jsme se potkali jen jednou. V pořadu Miloslava Šimka v Semaforu. Ptal se mě, jestli také zpívám belcanto. Ujistil jsem jej, že ode mne mu konkurence nehrozí. 

A podruhé jsem jej zažil jako divák. Nedávno! Na festivalu Rock for People v Hradci Králové na letišti. Rockové kapely z celého  světa… A já čtu v programu: Dnes večer Karel Gott! Hlavní pódium! Byl jsem tam a poslouchal se zatajeným dechem všechny ty hity. Než přišla nečekaně  opravdová bomba! Šestnáctiletým děvčatům zesklovatěly oči dojetím. Byly vidět i papírové kapesníčky… Bodejť ne, písničku znaly od kolébky. Ano, byla to Včelka Mája. Další přídavky, jako Lady Karneval, už zněly ve frenetickém potlesku narvaného hlediště. Ještě teď mě bolí ruce. Přeji panu Karlu Gottovi upřímně mnoho štěstí a zdraví k jeho osmdesátinám!

Igor Bareš

Igor Bareš (20. února 2018)

Uvědomil jsem si, že osobně jsme se nikdy nepotkali. Narodil jsem se v roce 1966. Když mi bylo osm let, Karel Gott koncertoval v mém rodišti, v Olomouci.  Sestřenice Hanka za ním po koncertu šla, jestli by nepodepsal fotografii pro bratrance Igorka. Mistr na chvíli odešel, vrátil se se zarámovanou fotografií a já ji nakonec dostal i s věnováním. 

Od té doby si cením Karlovy skromnosti, která mu vydržela po celou jeho hvězdnou kariéru. A co bych mu rád popřál? Přeji mu, aby jeho děti a celá rodina se těšily dobrému zdraví.

Jaroslav Sapík

Jaroslav Sapík, Karel Gott a Pavel Sapík (7. května 2012)

Karla Gotta si vážím z mnoha důvodů. Je to profesionál, dělá svou práci  srdcem. Jeho písničky nás provázely celý život, dodával nám radost a energii. Bylo mi ctí vždy, když naši restauraci navštívil, je to host z nejmilejších. Vařit pro Karla Gotta je jistě snem každého kuchaře. 

Přeji mu především zdraví, protože všechno ostatní už jistě má. Radost z rodinného života, pohody a klidu. Pevně věřím, že nás ještě potěší nejednou krásnou písničkou.

Ivana Gottová v červnu pro manžela připravila přednarozeninovou oslavu v Divadle Na Jezerce:

22. června 2019